BOYTARIS tzitzikostas _01Μάχη χαρακωμάτων άρχισαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας από τη μία και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την άλλη. Πεδίο μάχης οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ‘12…
 
Τους εορτασμούς είχε εξαγγείλει ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου. Μάλιστα το TV100 μετρούσε… αντίστροφα το χρόνο που απέμενε ως την έναρξη των εκδηλώσεων. 
Επί νομαρχίας Ψωμιάδη, ο τότε νομάρχης, είχε… τολμήσει να οργανώσει σύσκεψη για το ίδιο θέμα. Ο “φτερωτός γιατρός” άστραψε και βρόντηξε κι ο τότε νομάρχης, για να μη χαλάσει τις άριστες σχέσεις που είχε, μαζεύτηκε κι άφησε το “παιχνίδι” στο δήμαρχο.
Με την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου, ο Γιάννης Μπουτάρης, από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να… σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εκδηλώσεων. Όταν άρχισαν τα παράπονα από δημοτικούς συμβούλους –κυρίως της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” του Κ. Γκιουλέκα, ο δήμαρχος απάντησε “και βεβαίως κάτι θα κάνουμε και θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Μερικούς μήνες αργότερα, μάλιστα, ανέθεσε την ιστορία στην «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.», μέτοχοι της οποίας είναι οι δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Επικεφαλής της προσπάθειας έθεσε τον φίλο του, επιχειρηματία (ξενοδόχο) Σ. Ανδρεάδη.
Βρισκόμαστε, όμως, τρεις μήνες πριν την (υποτιθέμενη) έναρξη των εκδηλώσεων κι η “Αναπτυξιακή” δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό. Έτσι, μπαίνει στο χορό ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας: Συγκαλεί σύσκεψη, με τους δημάρχους όλων των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης κι αποφασίζουν τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού οργάνου για τον εορτασμό!
Κι αν έρθει - κι αν δεν έρθει!
Στη σύσκεψη, έλαμψε δια της απουσίας του, ο Γιάννης Μπουτάρης. Παραβρέθηκαν, όμως, οι δήμαρχοι Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής, Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης, Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, οι αντιδήμαρχοι των δήμων Λαγκαδά, Θέρμης, Βόλβης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Δέλτα και Νεάπολης-Συκεών, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μιχάλης Τζόλλας.
Ο κ. Τζιτζικώστας, μετά το τέλος της σύσκεψης, αναφερόμενος στην απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης επανέλαβε τη θέση του ότι: «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως υπόθεση ενός δήμου». Κάλεσε δε, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνεργαστεί μαζί με την αντιπεριφέρεια και με τους υπολοίπους δεκατρείς δήμους, αλλά πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, αν επιμένει εμείς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως αποφασίσαμε σήμερα»!
Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε ενιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με συγκεκριμένο κοινό υλικό προβολής που θα μοιραστεί σε όλους τους δήμους του νομού. Επίσης τόνισε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εκδηλώσεις-φιέστες χωρίς κανένα όφελος για την προβολή της Θεσσαλονίκης.
«Η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει μεγαλόπνοους σχεδιασμούς και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Έτσι κι αλλιώς η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από φιέστες και πανηγύρια αλλά από εκδηλώσεις που θα έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι να εξυπηρετήσουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η εξωστρέφεια. Να μπορέσουμε δηλαδή μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις προβολής, να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πιο αναγνωρίσιμη στο εξωτερικό και να προσελκύσουμε μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας», δήλωσε.
Από την πλευρά τους οι δήμοι ανέλαβαν να παρουσιάσουν τον προγραμματισμό τους για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν για τον εορτασμό του 2012 έως τις 14 Οκτωβρίου στον κ. Τζιτζικώστα και στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην οποία θα καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Οι εκδηλώσεις θα ενταχθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της ΠΚΜ και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Απάντηση με ανακοίνωση από το δήμο
Με το που έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της σύσκεψης, ήρθε και η απάντηση από το γραφείο Τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, μάθαμε πως “στη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα”, ο δήμαρχος “έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιτευχθεί η διεθνής αναγνωρισιμότητα κι ελκυστικότητα (σ.σ. της πόλης)και να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στο διεθνή τουριστικό χάρτη”.
Μάθαμε, ακόμη, πως, “ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει  και οργανώνει σειρά εκδηλώσεων”, αξιοποιώντας την «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.». Όσο για τον στόχο της προσπάθειας είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “να δοθεί έμφαση στην πλούσια και πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το ανεκμετάλλευτο άυλο κεφάλαιο της πόλης, αλλά και στη νεανική, δημιουργική και δυναμική Θεσσαλονίκη του σήμερα”.
Όσο για την απουσία του κ. Μπουτάρη, ή εκπροσώπων του, από τη σύσκεψη της ΠΚΜ, οφειλόταν “σε αντικειμενική αδυναμία, γεγονός που γνωστοποιήθηκε εγκαίρως στην ηγεσία της Αντιπεριφέρειας”, αφού, όπως διευκρινίστηκε δια της ανακοινώσεως, “ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχει αποδείξει ότι είναι πρωτεργάτης της Διαδημοτικής Συνεργασίας σε  θέματα ανάπτυξης και πολιτισμού”.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση απορρίπτονται τυχόν αναφορές “σε δήθεν αλαζονική συμπεριφορά” και ψέγονται όσοι τις ανέδειξαν, πως “κρύβουν άλλου είδους κίνητρα, που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και μάλλον έχουν να κάνουν με άλλες σκοπιμότητες, τις οποίες ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν παρακολουθεί και δεν υιοθετεί”.
Η θέση του Μάτη
Στην όλη ιστορία ενεπλάκη και κάποιος που γνωρίζει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας: Ο δημοτικός σύμβουλος (και δημοσιογράφος), επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης. Με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως “ο ανταγωνισμός για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου δεν αφορά κανέναν. Είναι πολύ λυπηρό που η συζήτηση για τις εκδηλώσεις δεν αφορά το μέλλον της πόλης”.
Ο κ. Μάτης θυμίζει στους αιρετούς “συναδέλφους” του ότι “όσοι προσωρινά έχουμε την τύχη να διαχειριζόμαστε τα πράγματα της πόλης, ας έχουμε υπόψη μας ότι αποτελούμε μια ελάχιστη ψηφίδα στην ιστορία της. Κι ας θέσουμε τους στόχους για το μέλλον της”.
Ανακοίνωσε πως, με την αφορμή της επετείου, η παράταξη με την οποία εξελέγη έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη, την ετήσια συνάντηση των “Πράσινων” εκλεγμένων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Και… ξεκαθαρίζει με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο:
“Δεν πρόκειται να ζητήσουμε οικονομική ενίσχυση από κανένα δημόσιο ταμείο.  Όποιος θέλει να εντάξει την συνάντηση μας στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 2012, μπορεί να το κάνει”.
Εν αναμονή του επόμενου επεισοδίου μιας κόντρα που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εξελιχθεί σε σίριαλ…