nanotexnologia_01Το Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων -Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας (Lab for Thin films-Nanosystems & Nanometrology-LTFN) καθοδηγεί την έρευνα στα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά μέσα από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Τα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ΟΗ) αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της Νανοτεχνολογίας και μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα με απεριόριστες εφαρμογές. Το Εργαστήριο LTFN έχει πολυετή εμπειρία στα ΟΗ και έχει συντονίσει και υλοποιήσει πολλά ερευνητικά έργα εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα τεχνολογίας υλικών και ΟΗ.

Το Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων LTFN μεταξύ άλλων ασχολείται με τη σύνθεση και ανάπτυξη οργανικών , ανόργανων και υβριδικών υλικών , αναπτύσσει λετουργικά λεπτά υμένια και νανοσυστήματα , δηλαδή διαφανείς σκληρές προστατευτικές  αντιδιαβρωτικές και λειτουργικές επικαλύψεις σε οπτικά συστήματα -φακούς, μηχανολογικά εξαρτήματα κ.ά, ενώ παράλληλα αναπτύσσει νανοβιοτεχνολογικές και νανοϊατρικές μεθόδους όπως την προσρφόφηση βιολογικών παραγόντων (πρωτεϊνών , ενζύμων, DNA κλπ) σε ποικιλία νανοδομικών επιφανειών , επιφανειακή κατεργασία με τη χρήση ιόντων και UV ακτινοβολίας για τη βιο-ενεργοποίηση επιφανειών και τη μελέτη της κυτταροτοξικότητας νανοδομικών υλικών.

“Λεφτά υπάρχουν” στην έρευνα και την καινοτομία

Στις αρχές του 2011 , το Εργαστήριο LTFN του τμήματος Φυσικής με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη , ξεκίνησε την υλοποίηση δύο Εθνικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων Συνεργασίας , με τίτλο “ΝανΟργανικ-Ανάπτυξη Νανοδομικών Οργανικών & Ανόργανων Υλικών και Υμενίων για την Παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών  Διατάξεων” και “ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ-Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών &Ηλεκτρονικών Προϊόντων” Στα έργα συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ (στο ΝανΟργάνικ) καθώς και ελληνικούς βιομηχανικούς φορείς.

Στόχος του ΝανΟργανικ είναι η δημιουργία μιας πλήρους τεχνολογίας οργανικών ηλεκτρονικών η οποία περιλαμβάνει: α) την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών ημιαγωγών, διαφανών, ηλεκτροδίων και νανο-δομικών υλικών φραγμού β) το συνδυασμό των τεχνολογιών εκτύπωσης και κενού για την ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων τόσο σε σκληρά όσο και σε εύκαμπτα υποστρώματα, όπως π.χ οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων και οργανικών κυκλωμάτων (OTFT) και γ) τη συμβατότητα των υλικών και των τεχνικών ανάπτυξης με διαδικασίες ευρείας κλίμακας και χαμηλού κόστους με στόχο την άμεση εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων σε πολυμερικά υποστρώματα.

Η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί στο ΝανΟργανικ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων ποικίλων οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων όπως αισθητήρες OLEDs, RFIDs κτλ.

Ο στόχος του ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ είναι η ανάπτυξη πλήρους τεχνολογίας για την ενσωμάτωση εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών διατάξεων (ΟΦΔ) σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (π.χ υφάσματα) . Οι ΟΦΔ θα χαρακτηρίζονται τόσο από βελτιωμένες ιδιότητες για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους αλλά και από την απαραίτητη μηχανική αντοχή στην κάμψη και στην έκταση έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Οι τεχνικές ενσωμάτωσης που θα αναπτυχθούν θα είναι συμβατές με διαδικασίες μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους με στόχο την εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την παραγωγή έξυπνων και λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις.

Τα ΝανΟργάνικ και ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα συνεργασία του ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 700.000 και 785.000 ευρώ περίπου αντιστοίχως. Τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2013 . Το συντονισμό και την επιστημονική ευθύνη τους έχει αναλάβει το ΑΠΘ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο LTFN του Τμήματος Φυσικής με Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.

Οργανικά Ηλεκτρονικά αξίας 2.74 εκατομμυρίων ευρώ!

Η σημαντικότητα των ερευνητικών δράσεων σε θέματα τεχνολογίας υλικών και ΟΗ και η ανάγκη να συνεργαστούν στενά οι ελληνικές και ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες , οδήγησαν στην έκκριση του ευρωπαϊκού έργου RoleMak (Reinforce Organic Electronics Research Potential in Kentriki Makedonia)

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 7ο πρόγραμμα πλαίσιο με προϋπολογισμό 2.74 εκατομμύρια ευρώ.

Στα πλαίσια του έργου συμμετέχουν πολλά από τα Εργαστήρια του τμήματος Φυσικής με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Σ Λογοθετίδη (Διευθυντή του Εργαστηρίου LTFN). Στα πλαίσια του έργου το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ θα συνεργαστεί με τέσσερα Πανεπιστήμια, τρεις εταιρείες και τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.

Η χρηματοδότηση αυτή, στα πλαίσια του έργου , στοχεύει στο να ενισχύσει την αριστεία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών του ΑΠΘ στα ΟΗ και την ενίσχυση των συνεργασιών του ΑΠΘ με άλλες ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες. Επιπλέον θα απασχοληθούν στο ΑΠΘ διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες στο πεδίο και θα ενισχυθεί η έρευνα στα ΟΗ από το ήδη υπάρχον δυναμικό του ΑΠΘ. Στα πλαίσια του έργου η συνεργασία του ΑΠΘ με άλλους φορείς, δίνει ευκαιρίες να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα έρευνας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

Επιπλέον θα διοργανωθούν συνέδρια και ημερίδες με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις εξελίξεις στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Το έργο RoleMak αποτελεί ένα έργο “Τεχνολογικής Πνοής” για την Κεντρική Μακεδονία που θα εδραιώσει το σημαντικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.