TiposThessalonikis_20110810Το θέμα του ΦΠΑ φιγουράρει στις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων. Ιδιαίτερα οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών που φοβούνται ότι, με την αύξηση αυτή (που δε μεταφράζεται με μερικά λεπτά αλλά με… ένα και δύο ευρώ πάνω στις τιμές του… καφέ), ότι θα βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Αναλυτικά:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Οι 18 πληγές των ΑΕΙ και ΤΕΙ”.

Η εφημερίδα παρουσιάζει έκθεση της Αρχής Διαφύλαξης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία κινδυνεύουν να χαθούν 1,5 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα, αν δεν προχωρήσουν σε αξιολογήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εγκλήματα ο νέος εξωφρενικός ΦΠΑ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από τον Σεπτέμβριο κατά 77% το ΦΠΑ στα είδη εστίασης -σουβλάκια, τυρόπιτες, αναψυκτικά κλπ- θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πτώση της κυβέρνησης το φθινόπωρο βλέπουν οι Αμερικανοί".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "από τα πλέον έγκυρα αμερικανικά ινστιτούτα πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης, το «American Enterprise Institute», προβλέπει πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου πριν από το τέλος του 2012, υπό το βάρος της συντριπτικής αδυναμίας αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και των κυμάτων κοινωνικής αποσταθεροποίησης". ανεργίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: “Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα σουβλάκια”.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει το θέμα των αυξήσεων στο ΦΠΑ των καταστημάτων εστίασης.

ΕΘΝΟΣ: "Εφάπαξ στο Δημόσιο μετά 22 μήνες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Η αναμονή για το εφάπαξ ξεπερνά τους 22 μήνες. Αδηλο είναι το μέλλον για τις μετά τον Νοέμβριο του 2010 αιτήσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πατροκοσμάς: Θα σας φέρουν άλλους να ζουν στα σπίτια σας!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού δυστυχώς εκπληρώνεται μετά και τη γερμανική «πρόταση» να υποθηκεύσουμε τα σπίτια μας έναντι του Δημόσιου χρέους!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φρέναραν την κατρακύλα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προσωρινό φρένο στην ελεύθερη πτώση των αγορών, μετά την ΕΚΤ, έβαλε χθες η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED), ανακοινώνοντας ότι θα διατηρήσει κοντά στο μηδέν (0-0,25%) το βασικό της επιτόκιο τα δύο επόμενα χρόνια, ομολογώντας, όμως, την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παρέδωσε τα κλειδιά του Αιγαίου στην Αγκυρα".

Η εφημερίδα γράφει "αποκάλυψη - σοκ από ανώτατο Τούρκο διπλωμάτη για μυστικές συμφωνίες με Παπανδρέου. Ως υπουργός Εξωτερικών είχε αποδεχθεί τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια σε 8 θαλάσσιες περιοχές".

ESPRESSO: “Το ξέσπασμα της Ορθούλας”.

Η εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη της Ορθούλας Παπαδάκου, η οποία, μετά την περιπέτεια της υγείας της, δηλώνει πως “φοβάται για τη ζωή της”.

ΕΣΤΙΑ: "Πανσπερμία απόψεων κλιμακώνει την κρίση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η οικονομική κρίσις κλιμακώνεται παγκοσμίως, οι αγορές κλυδωνίζονται και ο καθένας εκφέρει την δική του άποψη για το τί πρέπει να γίνη. Εν τούτοις κανένας δεν μιλάει για την ουσία του προβλήματος που δημιουργεί την κρίση: Οτι δηλαδή ο δυτικός κόσμος έχει υπερδανεισθεί. Και ότι αυτοί που τον έχουν δανείσει -οι αγορές- δυσπιστούν για το αν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω".

Η ΑΥΓΗ: "Βρετανία: Εξέγερση στα ερείπια του κοινωνικού κράτους".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέοι, άνεργοι και έγχρωμοι οι χιλιάδες εξεγερμένοι. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους προκαλεί κοινωνική ερήμωση στη Βρετανία. Προγραμματίζονται και νέες περικοπές για τον περιορισμό του ελλείμματος, που φτάνει το 10%. Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκαν τα βίαια επεισόδια σε ολόκληρο το Λονδίνο και επεκτάθηκαν σε Λίβερπουλ, Μπέρμιγχαμ, Μπρίστολ και σε άλλες πόλεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μίνι κραχ στο εκπαιδευτικό σύστημα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετέωρη η νέα σχολική χρονιά, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε επιπλέον συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και προσλήψεις εκπαιδευτικών με... το σταγονόμετρο. Καζάνι που βράζει και η Ανώτατη Εκπαίδευση, με τους πανεπιστημιακούς να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επί ποδός πολέμου το Λονδίνο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επικίνδυνα ηλεκτρισμένη ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η ατμόσφαιρα στο Λονδίνο, όπου η αστυνομία βρισκόταν κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου, επικαλούμενη «βάσιμες πληροφορίες» ότι επίκειται νέο κύμα βανδαλισμών και λεηλασιών από ομάδες εξαγριωμένων νεαρών".

Η ΝΙΚΗ: "Η κρίση εκτοξεύει τα επιτόκια καταθέσεων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει 30 δισ. για την ανακεφαλαιοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η ρευστότητά τους είναι εξασφαλισμένη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "ΚΛΕΙΣΤΟΝ. Λουκέτο έχει βάλει 1 στα 5 καταστήματα της Θεσσαλονίκης".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το 20% των καταστημάτων στους βασικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, έχει κλείσει.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Βοηθήστε μας γρήγορα...".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τηλεδιάσκεψη για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και ιδίως την πορεία εφαρμογής της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χρεοκοπημένη και επικίνδυνη η στρατηγική υπεράσπισης του καπιταλισμού".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "όσο πιο γρήγορα τα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιήσουν το πόσο χρεοκοπημένη, αδιέξοδο και επικίνδυνη γι΄αυτά είναι η στρατηγική των κομμάτων και υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν ικανά να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τα μνημόνια διαρκείας και να καθορίσουν τις εξελίξεις σε όφελός τους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πέντε χρόνια άδεια και μειωμένο ωράριο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεταξύ πενταετούς αδείας άνευ αποδοχών ή απασχόλησης με μειωμένο ωράριο ακόμη και κατά 20 ώρες την εβδομάδα και αντίστοιχη μείωση αποδοχών θα μπορούν στο εξής να επιλέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Ελεύθερη μεθαδόνη για να μας ντοπάρουν να μην… εξεγερθούμε;”.

Άνευ σχολίων.