kirizoglou_02Την αισιοδοξία της για επικράτηση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως οι …

προσκείμενες σε αυτό αυτοδιοικητικές δυνάμεις διατηρούν, έστω και οριακό, προβάδισμα τόσο στους δήμους που έγιναν γαλάζιοι μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές όσο και στον αριθμό των εκλεκτόρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μακεδονίας της Κυριακής, του Β. Πλάκα, το επόμενο διάστημα θα γίνουν ξεχωριστές επαφές με όλους τους δημάρχους αλλά και τους εκπροσώπους που θα εκλέξουν (προς το τέλος Αυγούστου - οι εκλογές αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου) οι δήμοι στη γενική συνέλευση, με διττό στόχο: Από τη μια, την αποφυγή διαρροών και, από την άλλη, την προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων, αναφορικά με τον πολιτικό λόγο που θα αναπτύξουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

Στη Νέα Δημοκρατία προσμετρούν στους γαλάζιους 21 από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μεταξύ των 200 εκλεκτόρων, οι οποίοι θα αναδείξουν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, εκτιμούν πως διατηρούν μικρό προβάδισμα. Ωστόσο οι υπολογισμοί των ισορροπιών καθίστανται επισφαλείς, καθώς υπάρχουν δήμαρχοι, όπως, π.χ., του Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης και του Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάνδος, οι οποίοι προέρχονται μεν από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο είχαν εκλεγεί ως επικεφαλής ανεξάρτητων συνδυασμών και στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είχαν τύχει της στήριξης και δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μακεδονίας της Κυριακής, η παράταξη της ΝΔ θα κατέβει δίχως επικεφαλής στις εκλογές, αν και ουσιαστικά τον ρόλο αυτό τον διαδραματίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και μέλος του απερχόμενου δ.σ. της ΚΕΔΚΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος έχει κεντρικό ρόλο στις προετοιμασίες. Σημαντικός είναι και ο ρόλος δημάρχων πρωτευουσών νομών, όπως της Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, του Πολυγύρου Αστέριου Ζωγράφου και του Κιλκίς Ευάγγελου Μπαλάσκα.