kounoupi_2Δεκαπέντε άτομα έχουν διαγνωστεί εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού. Από αυτά δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλα τρία περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη …

ελέγχονται από τους επιστήμονες και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονταν σήμερα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων.
Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010. Η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους (όλοι υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα).
Εφέτος, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Γι΄ αυτό το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για τη χρήση, κατ΄ εξαίρεση, κάποιων δραστικών μη εγκεκριμένων φαρμάκων. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ψεκασμοί δεν αρκούν καθώς δεν είναι δυνατόν να ψεκαστούν όλες οι μικροεστίες νερού όπου ενδέχεται να αναπτυχθούν κουνούπια. Ακόμη και στο πιατάκι της γλάστρας όπου λιμνάζει το νερό, ένα μεταλλικό κουτάκι αναψυκτικού που έμεινε στο μπαλκόνι και γέμισε νερό ή τα βάζα λουλουδιών μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσουν καταφύγιο για τα ανεπιθύμητα έντομα. Γι΄ αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, να τοποθετήσουν σήτες στα παράθυρα των σπιτιών τους και να καθαρίζουν τα λιμνάζοντα ύδατα.