Espresso_20110819Οικονομικά –και σήμερα- τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ειδικά το θέμα της Φιλανδίας. Πιο… γαργαλιστικό αυτό της Espresso –φυσικά… Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Τα σχολεία τον καιρό της Τρόικας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι δύσκολο για τον τομέα της Παιδείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο ΙΚΑ βάζουν και το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ.

Η εφημερίδα γράφει ότι "χρεοκόπησε το επικουρικό ταμείο της ΕΥΔΑΠ και άρον άρον το βάζουν στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) για να πληρωθούν οι συντάξεις με δρακόντειες όμως περικοπές που ξεπερνούν τα 250 ευρώ το μήνα, μια που και το ΕΤΕΑΜ αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας σύμφωνα με τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βαράνε κανόνι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και Αμερική, υπό το φόβο κατάρρευσης μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Το άκουσμα της είδησης αυτής, ως φήμη και μόνο ήταν αρκετό για να τιναχθούν οι αγορές στον αέρα και το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει «μοιρολατρικά» την πορεία της άτακτης υποχώρησης".

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: “Το 1/10 αδειάζει τα σχολεία”

Σύμφωνα με την εφημερίδα διορίζονται 600, ενώ αποχωρούν 6.000 εκπαιδευτικόί, την ίδια στιγμή που οι διορισμοί ωρομίσθιων θα είναι μειωμένοι κατά 50%, κάτι που οδηγεί τα σχολεία σε μαρασμό.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αυτογκόλ από τον «πονηρό» Βενιζέλο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η συμφωνία του υπουργού Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλου με τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα".

ΕΘΝΟΣ: "Αγριο ψαλίδι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε ΕΡΤ Κούρεμα με ΕΤ1, ραδιόφωνα και προσωπικό. Ριζική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ με κλείσιμο καναλιών, συγχωνεύσεις ραδιοφωνικών σταθμών, μείωση προσωπικού και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Και σχολεία: Φεύγουν 10, μπαίνει ένας εκπαιδευτικός. Διορισμούς με το σταγονόμετρο ανακοίνωσε η Α. Διαμαντοπούλου, καθώς για φέτος προσλαμβάνονται μόλις 600 δάσκαλοι - καθηγητές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αμβρόσιος: Μισώ τη «χούντα» του ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων έσπασε τα ταμπού της πολιτικής ορθότητας που ήθελαν έναν 87χρονο ξεχασμένο μέσα σε ένα κελί. Οπως ο Ντερτιλής είναι καπετάνιος έτσι και ο Αμβρόσιος είναι παπάς. Και ως παπάς επισκέφτηκε τον Ντερτιλή στις φυλακές Κορυδαλλού. Τώρα γιατί ο Πεταλωτής «ξίνισε», ενώ προ λίγων εβδομάδων συνομιλούσε με τον Κουφοντίνα είναι μια άλλη... δημοκρατική ιστορία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρεις χώρες απειλούν το Β' δάνειο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η φινλανδική βόμβα έσκασε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς άλλες 3 χώρες -Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία- εγείρουν αξιώσεις για... χρηματικές εγγυήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας 109 δισ. ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Ξηλώνεται» η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε περιπέτεια η χρηματοδότησης της χώρας με το νέο δάνειο και κίνδυνος γενικής «υποθήκευσης» μετά τις διαπραγματεύσεις - φιάσκο με το Ελσίνκι".

ESPRESSO: “Έστησαν παγίδα σε καυτό μοντέλο”.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση της μελαχρινής καλλονής. Αφροδίτης Μπάρμπα, η οποία διαπίστωσε ότι, άγνωστοι, υπόσχονταν μέσω Διαδικτύου… ονειρικές νύχτες με εκείνη πρωγαγωνίστρια!

ΕΣΤΙΑ: "Η ύφεσις θα συνεχισθή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεσις θα συνεχισθή στην Ελλάδα και κατά την διάρκεια του 2012. Διαφωνούν με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως η οποία θεωρεί ότι κατά το έτος αυτό θα υποχωρήση η ύφεσις και θα έχουμε ανάπτυξη".

Η ΑΥΓΗ: "Καταρρέει ο νεοφιλελευθερισμός".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για την πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, σ΄αυτήν, ο Γ. Παπανδρέου θέλει, σύμφωνα με συνεργάτες του, να δώσει στην παρέμβασή του χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής παρέμβασης. Θα φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να βρει... διαφορές ανάμεσα στη δική του πολιτική και τον νεοφιλελευθερισμό...".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "«Η χώρα προχωράει» προς τον γκρεμό".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τις ευρωπαϊκές χώρες, τη μία μετά την άλλη, να ζητούν εγγυήσεις, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο την κερκόπορτα που άνοιξε ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος συμφωνία περί εγγύησης των δανείων με τη Φινλανδία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εφιάλτης νέων μέτρων εν όψει".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λήψης νέων μέτρων, ύψους 3 με 4 δισ. ευρώ εντός του 2011, πέραν όσων προβλέπονται ήδη από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, βρίσκεται η κυβέρνηση".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πέντε χρυσοί κανόνες για μεγάλη σύνταξη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το νέο ασφαλιστικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την δραστική μεταρρύθμιση του μέσω των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 μοιάζει για τους περισσότερους ασφαλισμένους, σκοτεινό και νεφελώδες, καθώς δεκάδες είναι τα ερωτήματα, που ανακύπτουν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου απλές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο κόσμος «καίγεται» και αυτοί... χτενίζονται".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μαύρη Πέμπτη» θεωρήθηκε από διεθνείς αναλυτές η χθεσινή ημέρα για τα χρηματιστήρια σε ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι «κλείνει τα μάτια» στα αρνητικά σενάρια και προσπαθεί να βρει το δρόμο για την «ανάπτυξη», όπως ο τυφλός το φως του".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Κόντρα Ραγκούση με Βενιζέλο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στα κάγκελα βρίσκεται ο Γιάννης Ραγκούσης συγκρουόμενος με κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί, από όσους επιθυμούν να ξεκαθαρίζουν μία μία τις επιλογές του πρωθυπουργού".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή αφύπνιση-αντεπίθεση για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΚΚΕ: η μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν Παιδείας πρέπει να γίνουν στοιχείο λαϊκής αφύπνισης, συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική".

ΤΑ ΝΕΑ: "Η Εφορία προειδοποιεί και απειλεί".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ειδοποιητήρια σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιώντας ότι, αν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν ρυθμιστούν οι οφειλές, θα επιβληθούν κατασχέσεις στους οφειλέτες μικροποσών και Αυτόφωρο σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Οργή των υποψηφίων κατά της Διαμαντοπούλου”.

Η εφημερίδα, αφού επισημάνει ότι είναι πρωτοφανές για τα χρονικά να έχουμε φθάσει στις 19 Αυγούστου και να μην έχουν ανακοινωθεί, ακόμη, οι βάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση έχει φέρει στο αμήν τους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που τα ΄χουν βάλει με την υπουργό Παιδείας.