kabbadias_01Στον δημιουργό που έπλασε το μυθικό του alter ego ως περιπλανώμενος ποιητής των θαλασσών εισάγοντας στο έργο του στοιχεία κοσμοπολιτισμού και εξωτισμού, στον Νίκο Καββαδία, είναι αφιερωμένο το …

καλλιτεχνικό πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν και παρουσιάζουν οι Δημήτρης Νικολούδης, Μαρία Φωτίου και Γιάννης Τσολακίδης, με τη συνοδεία  μουσικών και παρουσιάζουν τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στο Πάρκο Πλαγιαρίου.

Ο Νίκος Καββαδίας, βιωματικός στην ποίηση αλλά και στον πεζό του λόγο, ο «Κόλιας», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, διαβάστηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενέπνευσε τη μουσική, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) του αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης του 2010, ενώ για τα 100χρονα από τη γέννηση του ποιητή (1910-2010) έγιναν δεκάδες τιμητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η επιλογή των  τραγουδιών της συναυλίας στο Πλαγιάρι περιλαμβάνει  μελοποιημένα ποιήματα σε ερμηνεία και απαγγελία  που έγιναν στο έργο του από αρκετούς και πολύ σημαντικούς έλληνες συνθέτες, όπως Θ. Μικρούτσικος, Μ. Κωχ, Γ. Σπανός, Αρλέτα, Δ. Ζερβουδάκης, Αφοί Κατσιμίχα, «Ξέμπαρκοι» κ.ά.

Οι εκτελέσεις, με κάποιες διασκευές και νέες ενορχηστρώσεις του Μιχάλη Πιπέρκου, παρουσιάζονται από πενταμελή ορχήστρα (πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι, πνευστά, ντραμς).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
fotiouΜαρία Φωτίου
Η Μαρία Φωτίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το τραγούδι και το ενδιαφέρον της την ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής και κιθάρας.
Το 1982 ξεκινάει την επαγγελματική της πορεία με εμφανίσεις σε μπουάτ και ρεμπετάδικα της πόλης.
Το 1985 ξεκινάει και η παρουσία της στον χώρο της δισκογραφίας.
Εχει συνεργαστεί δισκογραφικά με αξιόλογους συνθέτες (Γ. Μαρκόπουλος, Κ. Καλδάρας, Γ. Ζήκας, Αλ. Δήμας, Παν. Κουτσούρας, Σ. Λιάκος, Ν. Πιτλόγλου κ.α.).
Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε συναυλίες και περιοδείες ανά την Ελλάδα με μεγάλα ονόματα από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού Έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές της Ελλάδας καθώς και με ανερχόμενους τραγουδοποιούς. (Γ. Νταλάρας, Ελ. Βιτάλη, Διον. Σαββόπουλος, Λ. Κόκκοτος, Θ. Πολυκανδριώτης, Π. Γαϊτάνος, Χ. Γαργανουράκης, Β. Λαβίνα.
Το ύφος της μουσικής της είναι έντεχνο με στοιχεία λαϊκά, παραδοσιακά και ροκ μπαλάντας


Δημήτρης Νικολούδης
NIKOLOUDIS_1Ο Δημήτρης Νικολούδης γεννήθηκε στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Μεγάλωσε με δημοτικά νανουρίσματα της γιαγιάς του και τις λαϊκές γιορτές με τα πανηγύρια ακούγοντας τους δύο μοναδικούς μουσικούς των Βασιλικών να παίζουν κλαρίνο και λαούτο. Μέσα από αυτά τα βιώματα λοιπόν γεννήθηκε μέσα του μια απέραντη αγάπη για το Δημοτικό τραγούδι.
Τελειώνοντας το γυμνάσιο γράφεται στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου σπουδάζει φωνητική. Παράλληλα με τις σπουδές του τραγουδά στο γνωστό φοιτητικό στέκι «Δέκα βήματα στην Άμμο» όπου όλο το πρόγραμμα βασίζονταν στο κλίμα της παρέας. Στην συνέχεια συμμετέχει σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. αλλά και σε συναυλίες με ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής.
Το 1994 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το Αιώνιο Παράπονο» σε μουσική και στίχους του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Το 1998 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Με τέχνη και με Πάθος» με τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Σταύρου Κουγιουμτζή.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του το 1995 σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη.
Από το 1994 έως το 2000 υπήρξε βασικός ερμηνευτής της ορχήστρας της ΕΡΤ3. Επίσης σ 'αυτό το διάστημα εμφανίστηκε για τρεις συνεχείς χρονιές στο Casteig , Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου από Έλληνες και Γερμανούς.
Το 2000 εμφανίζεται στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 με την εκπομπή «Στίχοι…..μετά μουσικής». Σημαντική στιγμή της καριέρας του η εμφάνισή στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα Χρωμάτων στο πλευρό της Μ. Φαραντούρη το καλοκαίρι του 2001.
Από το 2001 και μετά ο Δημήτρης Νικολούδης έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο των προσωπικών παραγωγών με θέματα και υλικό που ο ίδιος επιλέγει και επιμελείται. Έχει πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στο έργο του πολύ σημαντικού Έλληνα συνθέτη Μάνου Λοϊζου, τη μουσική παράσταση «το τρίτο κουδούνι – τα παντοτινά τραγούδια του θεάτρου», ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζηδάκι, και συνεχίζει…  το 2005 κυκλοφόρησε η τρίτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "…Όταν ξεκίνησε το όνειρο", με 2 ανέκδοτα τραγούδια των Π. Παρασχόπουλου σε ποίηση Βασίλη Ρώτα και Σ. Κασσάρα σε ποίηση Γ. Σκαρίμπα, ένα τραγούδι του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα σμυρνέϊκο.
Το 2008 κυκλοφόρησε η τέταρτη δισκογραφική του δουλειά, με τον τίτλο "Ηλιόσπορος", που περιλαμβάνει διασκευές πέντε παραδοσιακών κομματιών.