kastanidis_01Μέτρα εξυγίανσης των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης.


Αναφερόμενος στην πρόσφατη αποκάλυψη των δύο δήμων που είχαν συνάψει δανειακές συμβάσεις εν αγνοία της κυβέρνησης, ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί πέντε με έξι δήμοι που έχουν συνάψει παρόμοιες συμβάσεις, χωρίς να τους κατονομάσει.
Ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι το υπουργείο αποδίδει μεγάλη σημασία στο νοικοκύρεμα των οικονομικών της αυτοδιοίκησης και γι΄ αυτό το προσεχές διάστημα προχωράει στην έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για τα οικονομικά των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, είπε ο κ. Καστανίδης, και κάλεσε τους βουλευτές να συμβάλλουν προτείνοντας λύσεις για την εξυγίανση των οικονομικών των δήμων της εκλογικής τους περιφέρειας.
Με αφορμή την παρουσία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους βουλευτές για τις προτεραιότητες του στο υπουργείο.
Όπως ανέφερε βασική στόχευση αποτελεί η βελτίωση και συμπλήρωση του "Καλλικράτη". Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η δημιουργία μικτής επιτροπής, προκειμένου σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ να επιλύονται καθημερινά προβλήματα, για τις περιπτώσεις που δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Αναφέρθηκε ακόμη στο νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Όπως επισήμανε, ο λαός εκφράζεται με τις εθνικές εκλογές αλλά πολλές φορές είναι υποχρέωση της πολιτείας να του δίνει την ευκαιρία να εκφράζεται για κρίσιμα και σπουδαία θέματα.
Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και το υπουργείο εκτιμά ότι περίπου στο τέλος Αυγούστου θα εισαχθεί για συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στην εξυγίανση του συστήματος χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάζει τις βάσεις για ένα ισχυρό σύστημα διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα.