Την αντίθεσή τους στη δρομολογούμενη συγχώνευση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι του ΙΤΣΑΚ.

 

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τους μεγάλους σεισμούς του ‘78. Προάγει την έρευνα στον τομέα των σεισμών, έχοντας ως βάση της χρηματοδότησής του (σε ποσοστό 70%) ευρωπαϊκά προγράμματα. Μάλιστα, το αντικείμενό του είναι εντελώς διαφορετικό από τον ΟΑΣΠ, αφού δεν έχει σχέση με τον σχεδιασμό, όσο με την έρευνα.

Το ΙΤΣΑΚ έχει τοποθετήσει ειδικά μηχανήματα(επιταχυνσιογράφους) σε μεγάλα δημόσια έργα, όπως γέφυρες στις εθνικές οδούς και παρακολουθεί τις αντιδράσεις σε περιπτώσεις σεισμών, που είναι τόσο συχνό φαινόμενο στη χώρα μας. Έχει, επίσης, μια σειρά από άλλο επιστημονικό έργο. Είχε σχεδιαστεί να αποτελέσει μελλοντική έδρα της Γραμματείας της Ένωσης για την Αντισεισμική Προστασία των Χωρών Μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ) σύμφωνα με το Νόμο 3044/2002.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι «η κατάργηση του ΙΤΣΑΚ και η συγχώνευση των διευθύνσεων του στον ΟΑΣΠ στερεί τη Χώρα από ένα καταξιωμένο και με Διεθνή αναγνώριση Ερευνητικό Κέντρο στο χώρο των Αντισεισμικών Κατασκευών και της Τεχνικής Σεισμολογίας, ενώ δεν παρουσιάζει οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, δεδομένου ότι τόσο ο χαρακτήρας και οι αρμοδιότητές τους όσο και οι έδρες των δύο φορέων είναι διαφορετικές».

Επίσης, ζητούν την εξαίρεση του ΙΤΣΑΚ από τη σχετική τροπολογία. Για το θέμα αυτό, οι εργαζόμενοι του ΙΤΣΑΚ θα δώσουν σήμερα σχετική συνέντευξη Tύπου.