sokolataΑφήστε το άγχος την οργή και την πολύωρη εργασία έξω από την καθημερινότητά σας και ανοίξτε την «πόρτα» για περισσότερο γέλιο, άσκηση και… λίγη σοκολάτα.

Αυτά, σύμφωνα με του τους ειδικούς, είναι τα νέα μικρά μυστικά για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού και για να μην επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, έως το 2030.

Σύμφωνα με ευρήματα μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Παρίσι, η οργή και το στρες είναι από τους πλέον καρδιοτοξικούς παράγοντες που ευθύνονται για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γ. Μπονανίνι, από το πανεπιστήμιο της Πίζας, έκανε μία πολυετή μελέτη, σε συνεργασία με καρδιολόγους, σε 228 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματά της, που παρουσίασε στο Παρίσι, έκαναν αίσθηση, καθώς έδειξαν ότι οι πλέον «οργισμένοι ασθενείς» εμφάνισαν με τα χρόνια 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα νέο έμφραγμα και μετά από 10 χρόνια φάνηκε ότι έχαναν τη μάχη για τη ζωή πιο γρήγορα από αυτούς που κατάφεραν να ηρεμήσουν και να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς μετά το πρώτο έμφραγμα. Η οργή μετρήθηκε με ερωτηματολόγια που είχαν σαν στόχο να καταγράψουν οι επιστήμονες καταστάσεις, όπως ο αυτοέλεγχος, η οργή, ο θυμός, η ευερεθιστότητα και η εξωστρέφεια.

Γέλιο, το ευεργετικό

gelio_01Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Μίλερ, ανέφεραν στο ίδιο συνέδριο, ότι τα θετικά συναισθήματα γενικά και το γέλιο ειδικότερα κάνουν καλό στο κυκλοφορικό σύστημα, αντίθετα με το άγχος. Έτσι, η παρακολούθηση μιας κωμωδίας που φέρνει γέλιο, έχει θετική επίπτωση στην λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενός ανθρώπου, φέρνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από ένα θρίλερ που προκαλεί στρες και στένωση των αρτηριών.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές την μία μέρα να παρακολουθήσουν κωμωδίες (όπως το "Κάτι τρέχει με την Μαίρη") και την επόμενη μέρα πιο αγχωτικές ταινίες (όπως η "Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν"). Στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές εμφάνιζαν αγγειακή στένωση και, συνεπώς, περιορισμό της ροής του αίματος στον οργανισμό τους.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει άλλες έρευνες που έχουν βρει να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο νοητικό στρες και στην στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Τα αγγεία διευρύνονται πάλι μετά την κωμωδία και τα γέλια των θεατών. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο υπάρχει μια διαφορά 30% έως 50% στη διάμετρο των αγγείων στις δύο φάσεις του γέλιου και του άγχους.
Όπως είπε ο Μίλερ, το γέλιο έχει για τα αιμοφόρα αγγεία παρόμοιο όφελος με την αερόβια σωματική άσκηση και την χρήση των στατινών, γι' αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής. Βέβαια η καλή διάθεση και το γέλιο δεν φτάνουν.

Βάλτε το ποδήλατό στη ζωή σας

podilatisa_1«Για να μην γίνει η ζωή μας ποδήλατο καλό θα ήταν», συμβουλεύουν Δανοί ερευνητές, «να χρησιμοποιούμε καθημερινά το... ποδήλατο μας!».

Μελέτη, που παρουσίασαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και αφορά ανθρώπους που κινούνται με το ποδήλατο τους στην Κοπεγχάγη, έδειξε ότι όσοι άνδρες κάνουν έντονη και γρήγορη ποδηλασία, κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής και όσοι μέτριας έντασης 2,9 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που κάνουν απλώς... βόλτα με το ποδήλατο τους. Τα αντίστοιχα χρόνια ζωής, που φαίνεται ότι κερδίζουν οι γυναίκες, είναι 3,9 και 2,2.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Κ. Σνορ τόνισε ότι η ποδηλασία φάνηκε να είναι πραγματικά ευεργετική για την καρδιά και τα αγγεία, εφόσον γίνεται σε υψηλή ένταση και συμπλήρωσε ότι μία γενική συμβουλή για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσε να είναι η καθημερινή έντονη φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά με ποδήλατο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας

WomanCoveredInChocolateΕν τω μεταξύ, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και κάποια νεώτερα στοιχεία για την αγαπημένη σοκολάτα. Ερευνητές, σε μια μελέτη για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό σύστημα, η οποία αποτελεί μετα-ανάλυση των εφτά πιο σημαντικών μελετών (100.000 ασθενείς), που έχουν γίνει για την αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της στα αγγεία, επιβεβαίωσαν τις δράσεις αυτές και πρόσθεσαν ακόμη και την ιδιότητα της να ρίχνει την πίεση και να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Την έρευνα παρουσίασε στο συνέδριο ο καθηγητής Ο. Φράνκο, του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Για κάθε μία από τις μελέτες, οι ερευνητές συνέκριναν την ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας, έναντι της ομάδας με τη χαμηλότερη. Βρήκαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας συνδέονταν με μια μείωση 37% της καρδιαγγειακής πάθησης και 29% του εγκεφαλικού, έναντι των χαμηλότερων επιπέδων. Στις αναφορές τους δεν διαχώρισαν τη «μαύρη» από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά τόνισαν ότι είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε ενέργεια (500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και είπαν ότι στόχος της βιομηχανίας τροφίμων θα πρέπει να είναι να μειωθούν τα σάκχαρα και τα λιπαρά στις σοκολάτες, για να είναι ένα πραγματικά ευεργετικό τρόφιμο για τα καρδιαγγειακό σύστημα στο μέλλον.

KAROSHI ή αλλιώς αργός θάνατος από υπερβολική εργασία!

lignitorixeio_02Όμως, η σοκολάτα δεν φαίνεται ότι φτάνει για να προστατεύσει κάποιον από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ιδίως αν αυτός εργάζεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο στρες και αρνητικές σκέψεις.

Αυτό υποστήριξαν Φιλανδοί ερευνητές στο συνέδριο του Παρισιού, οι οποίοι ούτε λίγο, ούτε πολύ είπαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και η αδυναμία επίτευξής τους, σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων στη δουλειά.

Μάλιστα φαίνεται ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όσο και οι εργατοώρες και χρησιμοποίησαν μία ιαπωνική λέξη στην παρουσίαση τους για να γίνουν πιο πειστικοί κυρίως στους εργοδότες. Μίλησαν για το KAROSHI, που στα ιαπωνικά σημαίνει αργός θάνατος από υπερβολική εργασία!