10F1AM4STILIΤετράωρη συνομλία με τους κοινωνικούς εταίρους είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, αλλά και άλλων υπουργών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Φαίνεται, όμως, ότι …

διεξήχθη διάλογος… κωφών. Οι φορείς του ΄λεγαν τα προβλήματά τους, αλλά εκείνος επέμενε να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του.

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. "Μπορεί το κράτος να απέφυγε την στάση πληρωμών με την συμφωνία του Ιουλίου, όμως η πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο σε έναν υφεσιακό κατήφορο και βρίσκεται μπροστά στην στάση πληρωμών" είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή δραστηριότητα κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό χωρίς ‘αλλά’, όμως το πώς θα γίνουν αυτά είναι ‘αλλουνού παπά ευαγγέλιο’», είπε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση.

«Ζητήσαμε να σταματήσει η επίθεση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η υπερφορολόγηση των μεσαίων και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πως οι φόροι και οι ‘θάνατοι’ θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό ‘θάνατο’ της μικρομεσαίας τάξης στην Ελλάδα».

Τι τους απάντησε ο πρωθυπουργός; «Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, απλώς υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε» είπε, ερωτηθείς, ο κ, Κορκίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Δ. Δασκαλόπυλος, υποστήριξε ότι το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθεια αποτύχει.

ΓΣΕΕ: Άλλοι φοροκλέπτουν

Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων με μεγάλες συνέπειες στην ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία.

"Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, πέραν των αιτημάτων τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η έλλειψη των πόρων ενώ είναι και οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση" είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι "εμείς τονίσαμε πως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φθάσει στα έσχατα σημεία και δεν πάει άλλο".

«Η εθιμοτυπική συνάντηση του δήθεν κοινωνικού διαλόγου με τους εταίρους ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα μπορούν να συνοψιστούν σε δύο λαϊκές παροιμίες: ‘Ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον σκέφτεται’ και ‘στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα’», είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νικόλαος Κιουτσούκης. Επίσης, οι εκπρόσωποι των φορέων, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Τι τους είπε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι κατανοεί τις αντιρρήσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ωστόσο για το καλό της χώρας πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που είναι δυσάρεστες.

Ο πρωθυπουργός, είπε ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει στο θέμα της ανεργίας, που «σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και πυρά για την ευρωπαϊκή στάση στην κρίση χρέους, ενώ είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει επιτύχει τους περισσότερους στόχους της.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, στην εισήγηση του έθεσε ως πρώτη άμεση προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα να ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει για κάθε περιφέρεια της χώρας, αφού προηγουμένως καταγράψει και ιεραρχήσει τις προτεραιότητες κάθε περιοχής.