loverdos3_857782066Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών(μεθαδόνης).

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις διοικήσεις νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ζηλίδης, στον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων θα διαμορφωθούν μονάδες εντός των νοσοκομείων, ενώ στο Παπαγεωργίου θα δημιουργηθεί προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο. Επίσης, εξετάζεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευής και στον Άγιο Δημήτριο.

«Είχαμε πει ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ, καθώς η θεραπεία θα γίνει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η ημερομηνία θα τηρηθεί. Η λίστα της ντροπής θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συνοδευόταν στη σύσκεψη από τους υφυπουργούς, Μιχάλη Τιμοσίδη και Μάρκο Μπόλαρη.

Οι εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμων της Βόρειας Ελλάδας που ήταν παρόντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας πολύ θετική, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επάρκεια του προσωπικού και τη φύλαξη των χώρων. «Η εμπειρία μας από τη χορήγηση μεθαδόνης τα τελευταία 12 χρόνια είναι ότι γύρω από τα άρρωστα παιδιά περιμένουν και οι έμποροι ναρκωτικών», επισήμανε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

«Εάν στηθούν πρόχειρες μονάδες χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή μπορεί να μην προσφέρουν αυτά που πρέπει», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης του δήμου Βέροιας, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μονάδα χορήγησης υποκατάστατων σε κάθε νομό.

Οι μονάδες θα λειτουργούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2011 με το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για το 2012 υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει να ανέρχεται σε 117 άτομα πανελλαδικά.