valtinos_volvi_afieroma_mikrasia_20110825_01Στην αναβάθμιση και διεύρυνση της «Βαλκανικής Πλατείας», που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 8 Σεπτεμβρίου, στοχεύει ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, με παράλληλη μείωση του κόστους της διοργάνωσης.

Αυτό υποστήριξε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα του θεσμού. Χαρακτήρισε το φεστιβάλ «ευκαιρία γνωριμίας των λαών που έχουν ταλαιπωρηθεί από πολλά προβλήματα και πολέμους». Διευκρίνισε ότι η οικονομική κρίση, που οδήγησε άλλους δήμους σε περικοπές ή ματαιώσεις εκδηλώσεων, δεν τους έκανε ούτε μια στιγμή να σκεφτούν αναβολή ή περιορισμό του φεστιβάλ.

Παρόλα αυτά, μείωσε το κόστος κατά 40% με στόχο, μελλοντικά, έσοδα κι έξοδα να ισοσκελιστούν.

Πώς τα κατάφερε αυτά; Όπως κάνουν όλοι οι δήμαρχοι τελευταία –και δεν έκαναν τόσα χρόνια πριν: Με εκμετάλλευση των ιδίων δυνάμεων (σε εξοπλισμό, προσωπικό κλπ), μείωση των απαιτήσεων των καλλιτεχνικών σχημάτων που συμμετέχουν (των… εργαζόμενων, δηλαδή) και αξιοποίηση σχημάτων που έχουν χαμηλό ή μηδενικό κόστος!

Οι εκδηλώσεις

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει αύριο στις 21.00 στο χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων των θυμάτων Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη Φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και στη συνέχεια (21.30) με το «Άξιον Εστί» του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά, αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό, ψάλτη – βαρύτονο τον Απόστολο Σωτηρούδη και τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό(είναι η παράσταση που άνοιξε την αυλαία και στο “Παρά θιν΄Αλός” της Καλαμαριάς την Τρίτη).

Στις 2/9 στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη) θα χορέψουν ο Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και το Χορευτικό Spanac από τη Σερβία.

Στις 3/9 στον ίδιο χώρο θα χορέψουν το χορευτικό Trad folk Tirana από την Αλβανία, το Goce Delchev από τη Βουλγαρία και θα παίξει μουσική το σχήμα «Βαλκανατόλια». Στον εκθεσιακό χώρο (περιοχή Στρεμπενιώτη) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη», ενώ στις 21.00 στο γήπεδο (δίπλα από τον παιδότοπο που θα στηθεί στην περιοχή Στρεμπενιώτη) θα γίνει παρατήρηση άστρων με τηλεσκόπια (από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας). Τη «Λυσιστράτη» θα ανεβάσει στις 4/9 στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης το Θεατρικό Εργαστήρι Θέσπις και τον «Λαγό και τον μπάφο» στις 5/9 το Δημοτικό Θέατρο Δημοτικής Ενότητας Συκεών.

Μια συναυλία αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη θα δοθεί στις 6/9 (21.00 στο ανοιχτό θέατρο) και θα προηγηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη (εκθεσιακός χώρος 20.30).

Στις 7/9 συναυλία θα δώσουν οι Professional Sinnerz και οι 63High (στο ανοιχτό θέατρο 21.00) και η τελετή λήξης θα γίνει με την ζωντανή εμφάνιση των Βασίλη Λέκκα και Γεράσιμου Ανδρεάτου που θα ερμηνεύσουν γνώριμες επιτυχίες Ελλήνων συνθετών (στο ανοιχτό θέατρο).

Κατά τη διάρκεια της Βαλκανικής Πλατείας θα λειτουργεί και Παιδική Σκηνή με εκδηλώσεις σχεδιασμένες για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ (με μουσική, εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, παράσταση Καραγκιόζη κλπ), θα υπάρχουν εκθέσεις χαρακτικής, γαστρονομίας, αλλά και παρουσιάσεις οικολογικών και εθελοντικών οργανώσεων.