aerodromio_012-thumb-largeΑχρείαστο έργο ή αναπτυξιακή προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί; Και σε ποιο οικονομικό περιβάλλον; Ο λόγος για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης 10-28 στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", θέμα που συζητείται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

 

Η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης είναι ένα θέμα που διχάζει. Αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε… χρόνο ρεκόρ για έργο στη Θεσσαλονίκη, κάτι που προκάλεσε την εξύφανση σεναρίων και θεωριών συνωμοσίας για το ποιος πήρε το έργο και με ποιους όρους. Την ίδια στιγμή, οικολογικές ομάδες της πόλης θεωρούν ότι η επέκταση του διαδρόμου στη θάλασσα προκαλεί αλλαγή στα ρεύματα του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ η προσέγγιση αεροσκαφών τύπου τζάμπο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα.

Οι υπέρμαχοι του έργου υποστηρίζουν ότι θα προσελκύσει ακόμη και υπερατλαντικές πτήσεις. Ότι θα τονώσει την περιοχή, αλλά και τη Χαλκιδική.

Γεγονός είναι ότι, όλα αυτά παρακάμφθηκαν και το έργο άρχισε. Από τότε, όμως, θυμίζει “γεφύρι της Άρτας”. Μάλιστα, με το σκεπτικό ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί άλλο αεροδρόμιο (στο Κλειδί Ημαθίας ήταν ο σχεδιασμός) προς τα δυτικά, κάνει την περάτωση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης μονόδρομο…

Όλα αυτά θα πέσουν, πάλι, στο τραπέζι της σύσκεψης, στην οποία συμμετέχουν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων έργων, Γιάννης Οικονομίδη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη διάρκεια της σύσκεψης, που θα αρχίσει στις 12.30 το μεσημέρι, θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες της εξέλιξης του έργου, που αξίζει να αναφερθεί πως έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις πολλών χρόνων.

Ι.Σ.