libya_bombardismoi_20110821_02Σφοδρές μάχες εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τρίπολη. Οι ένοπλοι εξεγερμένοι προσπαθούν να δώσουν το τελικό χτύπημα στο λιβυκό καθεστώς για την ανατροπή του Καντάφι, μετά από εξάμηνες συρράξεις περιμετρικά της πόλης.

 

Εκρήξεις, βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί συγκλόνισαν τη νύχτα πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, στον έλεγχο των ανταρτών έχουν περάσει δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις, η Ζλιτάν, 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης και η Ζαουίγια, μόλις 30 χλμ δυτικά.

«Η ώρα μηδέν άρχισε, υπάρχει συντονισμός των εξεγερμένων στην Τρίπολη, με αυτούς από τα ανατολικά, τα δυτικά και το νότο», δήλωσε στέλεχος των αντικαθεστωτικών.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραήμ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν συγκρούσεις στην Τρίπολη, τις χαρακτήρισε όμως «μικρής έκτασης» και πρόσθεσε ότι διήρκεσαν μισή ώρα και ότι μικρές ομάδες των εξεγερμένων εξουδετερώθηκαν.

Την ίδια στιγμή, σε ηχητικό του μήνυμα ο Μουαμάρ Καντάφι αποκάλεσε τους αντάρτες «αρουραίους», οι οποίοι «εξουδετερώθηκαν» από τους υποστηρικτές του, τους οποίους συνεχάρη. Επιπλέον κατηγόρησε το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να κλέψει το πετρέλαιο της Λιβύης.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, ξεκαθάρισε ότι ούτε ο συνταγματάρχης, ούτε ο ίδιος θα παραδοθούν και αποκάλεσε τους εξεγερμένους «παράνομους». «Είναι αδύνατον να παραδοθούμε. Είμαστε στη γη μας... έξι μήνες, ένα χρόνο, ακόμα και δυο, κανένα πρόβλημα, θα περιμένουμε», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από λιβυκά δορυφορικά κανάλια. Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των εξεγερμένων περί στρατιωτικών νικών σε βάρος των κυβερνητικών δυνάμεων «φαντασιοπληξίες».