sxoli_xamidie_01Χτισμένο έξω από τα ανατολικά βυζαντινά τείχη της πόλης, μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής. Στο διάστημα αυτό, μεταξύ άλλων, το Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη, έχει στεγάσει μαθητές και δασκάλους, ξυλουργούς, σιδηρουργούς και πολυτεχνίτες...

 

Σήμερα, «λαβωμένο» από το χρόνο, το διατηρητέο συγκρότημα της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σχολή Χαμιδιέ, μετέπειτα Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη) στην οδό Ελένης Ζωγράφου, στην Ανω Πόλη, στέκεται «άγνωστο» στο βλέμμα των περαστικών. Χάρη στο ΕΣΠΑ, ο χώρος πρόκειται να μετατραπεί σ' έναν πολυχώρο πολιτισμού, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά του, ο “Αγγελιοφόρος της Κυριακής”.

Το έργο της αποκατάστασης θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κ. Μακεδονίας, με αυτεπιστασία. Μικρό τμήμα θα πραγματοποιηθεί με ανάθεση σε τρίτους (εργολαβία).

Σήμερα, το σύνολο του συγκροτήματος παραμένει σε κακή κατάσταση διατήρησης και εμφανίζεται αλλοιωμένο από άστοχες προσθήκες και επεμβάσεις. Σε κακή κατάσταση διατήρησης βρίσκεται και ο περιβάλλων αύλειος χώρος, ο οποίος αναμένεται, επίσης να αποκατασταθεί.

Η μελέτη διαμόρφωσης του αύλειου χώρου προτείνει, μεταξύ άλλων (έργα πρασίνου, περίφραξη, υπαίθρια καθιστικά, δαπεδοστρώσεις), την επαναφορά της στάθμης στο νοτιοανατολικό άκρο του συγκροτήματος, προκειμένου να αποκατασταθεί η αρχική εικόνα της σχολής προς το δημόσιο χώρο της πόλης.


από τον www.agelioforos.gr