palaiontologika_evrimata_01Ομάδα γεωλόγων από την Αυστραλία και τη Βρετανία υποστηρίζει ότι βρήκε το αρχαιότερο δείγμα ζωής του πλανήτη: Απολιθωμένους μονοκύτταρους οργανισμούς ηλικίας 3,4 δισεκατομμυρίων ετών!

 

Πρόκειται για υπολείμματα μικροβίων που έζησαν σε παραθαλάσσια περιοχή, στις απαρχές του πλανήτη μας, και τα οποία ανακαλύφθηκαν σε ένα κομμάτι βράχου στη δυτική Αυστραλία. Κάποια βρέθηκαν σε κόκκους άμμου, σε μια από τις πρώτες ακτές που εικάζεται ότι σχηματίστηκαν ποτέ!

Εικόνες υψηλής ανάλυσης δείχνουν ότι τα απολιθώματα ήταν σφαιρικά, σωληνοειδή και ωοειδή - λίγο πολύ όπως και τα σημερινά μικρόβια- και είχαν παρόμοιο μέγεθος, περίπου 0,01 με 0,02 χιλιοστά. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γουέισι, τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που τα βρήκε, στα τοιχώματα των κυττάρων ανιχνεύτηκαν άνθρακας και άζωτο, κάτι που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς.

Το εύρημα επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η ζωή ξεκίνησε όταν τα πρώτα κομμάτια ξηράς άρχισαν σταδιακά να «αναδύονται» από τους ωκεανούς.

Η Αυστραλία κατείχε, ούτως ή άλλως, το ρεκόρ της πιο αρχαίας ηπείρου… Το 1993 ο παλαιοβιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Τζ. Ο. Σοπφ είχε βρει τα παλαιότερα απολιθώματα, ηλικίας 3,465 δισεκατομμυρίων ετών, επίσης στη Δυτική Αυστραλία και μάλιστα σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την τοποθεσία όπου εντοπίστηκαν τα νέα ευρήματα. Τα απολιθώματα του Σοπφ θα μπορούσαν να είναι δηλαδή περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από αυτά των Αυστραλών και Βρετανών συναδέλφων του.

Οι ισχυρισμοί του όμως τέθηκαν υπό αμφισβήτηση το 2002, όταν ο Δρ. Μάρτιν Μπρέιζερ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανακοίνωσε τον εντοπισμό των «νέων» απολιθωμάτων- εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του λέγοντας ότι τα ευρήματά του ήταν απλά ορυκτά και όχι βιολογικοί οργανισμοί.


Με πληροφορίες από τη www.naftemporiki.gr