perifereiaki_20100619_01Ένα από τα πιο σύγχρονα έργα που κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη και λειτούργησε επιτυχώς, έχει απαξιωθεί πλήρως και έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του: Το σύστημα πληροφόρησης των οδηγών στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.

 

Το… αστείο της υπόθεσης είναι ότι, ο δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοιο σύστημα και στους δρόμους του κέντρου! Την ίδια στιγμή, ένα σύστημα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ και λειτούργησε με πλήρη επιτυχία, μετά από δυο χρόνια λειτουργίας, αφέθηκε στην τύχη του και υπολειτουργεί, ενώ ο εξοπλισμός του κινδυνεύει με ολική καταστροφή.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου. Όπως καταγγέλλει, ο κ. Καράογλου, οι οδηγοί που κινούνται στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τα κυκλοφοριακά δεδομένα και έχασαν έναν πολύτιμο σύμβουλο στη διάθεσή τους, για να αποφεύγουν τυχόν ατυχήματα, μποτιλιαρίσματα κ.α. στη διέλευσή τους.

Οι πίνακες, που παρείχαν χρήσιμα μηνύματα και πληροφορίες για την κατάσταση της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό, δεν λειτουργούν πια. Από τις κάμερες παρακολούθησης, λειτουργούν μόνο οι μισές, ενώ όλο το δυτικό κομμάτι δεν παρακολουθείται, επειδή κάηκαν οι κάμερες από κεραυνό τον περασμένο Ιούνιο και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκαν.

“Είναι φανερό, ότι ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. απειλείται με κατάρρευση και ένα προηγμένης τεχνολογίας αναγκαίο έργο, απαξιώνεται πλήρως”, υπογραμμίζει ο κ. Καράογλου σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ό κ. Καράογλου ζητά να μάθει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το υπερσύγχρονο σύστημα πληροφόρησης της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει απαξιωθεί πλήρως;