venizelos_samaras_02Ο Υπουργός Οικονομικών, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αντ. Σαμαρά διαπίστωσε «πολλά γόνιμα πεδία», στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και μπορούν να αποτελέσουν βάση συναίνεσης με τη ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης. 'Οπως είπε, δεν διαχειριζόμαστε μια κομματική υπόθεση αλλά μια κρίση που απαιτεί μια «ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ». Ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το νέο μισθολόγιο, ενώ επί τάπητος τέθηκαν το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, των εγγυήσεων που ζητεί από τη χώρα μας η Φινλανδία και η πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της 21 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά βρέθηκε και το νέο φορολογικό σύστημα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, ώστε να δημιουργηθεί «ένα στέρεο φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί ως καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας». Αναφορά έγινε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και στη συγχώνευση Αlpha Bank-Eurobank και τις προοπτικες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο, όπως υπογράμμισε, είναι διπλοεγγυημένο ασφαλές για τον καταθέτη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει επαναδιαπραγμάτευση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, αλλά συζητά, όπως είπε και αξιολογεί από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα. «Είναι χρήσιμο να υπάρχει αλληλοενημέρωση με τον κ. Σαμαρά εν όψει των συναντήσεών μας με την τρόικα», πρόσθεσε.