panselinos_konta_sto_nero_se_thessaloniki_474201_bΠλήθος κόσμου απόλαυσε χθες βράδυ(Σάββατο 13 Αυγούστου 2011), την Αυγουστιάτικη πανσέληνο στους 78 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώθηκε συναυλία. Ο χώρος, από τις 8.30 το βράδυ είχε αρχίσει να γεμίζει για τη συναυλία που θα άρχιζε στις 9 το βράδυ.

Ο Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι, λαούτο) και ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης (τραγούδι, ούτι), είναι φίλοι και συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια έχουν περιοδεύσει με το μουσικό σχήμα "Εν Χορδαίς" σε όλο τον κόσμο. Η Πανσέληνος του Αυγούστου τους έφερε στο Αρχαιoλογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε μία μοναδική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια, αυτοσχεδιασμούς, αμανέδες, λόγια, μουσική της Ανατολής καθώς και σύγχρονες συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη.

Ανοικτοί ήταν, επίσης, δυο αρχαιολογικοί χώροι: Η Ρωμαϊκή Αγορά και το Επταπύργιο. Ομάδα ποδηλατών, ξεκίνησε από την παραλία κι ανέβηκε ως το πιο ψηλό σημείο της πόλης, σαν μια πολύχρωμη ποδηλατοπαρέα, για να απολαύσει την Θεσσαλονίκη με πανσέληνο από ψηλά.

Στην Αθήνα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από νωρίς το απόγευμα, κατακλύστηκε από κόσμο ο χώρος στο ύψος του Ηρώδειου, για να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίμη Πλέσσα, με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο.

Η πανσέληνος του Αυγούστου γίνεται πιο πορφυρή, μεγαλύτερη και φωτεινότερη, λόγω του μικρότερου τόξου που διαγράφει στον ορίζοντα. Περισσότεροι από 78 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παρέμειναν ανοιχτά, με τους περισσότερους να φιλοξενούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσος μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων είναι φέτος ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για βραδιά που προσφέρεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς όλους τους Έλληνες και τους επισκέπτες, θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄90 και συνεχίζεται έκτοτε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη.

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε κάποιον ποιητή. Πέρυσι τιμήθηκε η μνήμη του Νίκου Καββαδία και πρόπερυσι του Γιάννη Ρίτσου. Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η αυγουστιάτικη βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη.