tounel_seix_sou_01Έχει και συνέχεια η χθεσινή υπόθεση με τους τέσσερις που έψαχναν λίρες στις Συκιές κι είχαν σκάψει τούνελ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, σκάβοντας, οι δράστες έπεσαν σε… άλλο τούνελ, μήκους αρκετών μέτρων, το οποίο θα εξερευνηθεί εντός των ημερών!

 

“Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άντρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» είδαν από μακριά το όχημα των δραστών και μετέβησαν στο σημείο για έλεγχο, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τη σήραγγα. Στο μεταξύ, χτες το πρωί ομάδα αστυνομικών έσπευσε και πάλι στην περιοχή, προκειμένου να ελέγξει τη σήραγγα, και όπως διαπιστώθηκε το μικρό τούνελ που έσκαψαν οι τέσσερις άντρες ενώνεται σε ένα σημείο με ένα τούνελ που προϋπήρχε στην περιοχή, άγνωστο όμως από ποια χρονολογία. Οι αστυνομικοί το ακολούθησαν για αρκετά μέτρα, ωστόσο στη συνέχεια ήταν δύσκολο να κινηθούν σε αυτό καθώς σε ορισμένα σημεία είχαν συγκεντρωθεί ποσότητες χώματος, που δυσκόλευαν τη διέλευση”, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Κατερίνα Αγοραστού.

Οι αστικοί μύθοι για το θέμα, δίνουν και παίρνουν! Στη Θεσσαλονίκη της εποχής προ του σεισμού, όταν η θαμνώδης δασική έκταση πριν το δάσος του Σέιχ Σου εκτείνονταν από το γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας και το υδραγωγείο ως τα πρώτα δένδρα, υπήρχαν τέτοιες “μαρτυρίες”, που έκαναν λόγο για την ύπαρξη λιμνών στο δάσος και περίεργων τούνελ!

Όσον αφορά τις λίμνες, υπήρχαν δύο, η “Εξάρα” κι η “Εννιάρα”, που είχαν πάρει τα ονόματά τους από το μήκος τους (κι όχι το βάθος τους, όπως ήθελε ο αστικός μύθος της εποχής). Η πρώτη βρισκόταν περίπου στο ύψος της περιφερειακής οδού, στη διασταύρωση με την οδό Διαγόρα. Σε αυτήν πήγαιναν για μπάνιο αρκετοί πιτσιρικάδες από το Κρυονέρι και την Τριανδρία και βουτούσαν στα νερά παρά το ότι ήταν γεμάτα γυρίνους.

Τα περίφημα τούνελ του Σέιχ Σου, όμως, ήταν το κομμάτι του μύθου που κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει. Υποτίθεται ότι ξεκινούσαν από σημεία μέσα στην πόλη και οδηγούσαν στο βουνό, για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου. Φαίνεται πως ο μύθος συνδυάζονταν με την πραγματικότητα, καθώς, από τη Ρωμαϊκή Εποχή είχαν κατασκευαστεί τούνελ (από τον Γαλέριο) για να χρησιμοποιηθούν για τη μυστική μετακίνηση του στρατού του.

Όλα αυτά τροφοδότησαν σύγχρονους αστικούς μύθους, όπως αυτούς που δημοσιεύει το blog http://rebel-rabbits.blogspot.com:

“Στις αρχές του 20ου αιώνα, επίσης, κάποιοι τύποι γνωστοί και ως «βαρκάρηδες», νεαροί σε ηλικία, τόσο μίσησαν τις τράπεζες, που δεν δίστασαν να σκάψουν υπόγειο τούνελ από διπλανό κατάστημα, το οποίο νοικιάσανε για αυτό το σκοπό, και να φτάσουν κάτω από την οθωμανική τράπεζα ώστε να την ανατινάξουν!

Μια άλλη ιστορία λέει πως η πυκνοκατοικημένη ήδη από την οθωμανική εποχή Άνω πόλη και μετέπειτα από την πρόχειρη και αυθαίρετη προσφυγική κατοικία υπήρξε ένας πραγματικός λαβύρινθος. Αυλές που ενώνονταν και οδηγούσαν σε διαφορετικά «κρυμμένα σημεία» όπου πόρτες και στοές άνοιγαν για να σε οδηγήσουν σε ασφαλή κρησφύγετα”.

Όπως και να ΄χει το πράγμα, η ανακάλυψη των τεσσάρων σύγχρονων κυνηγών θησαυρών, δίνει μια καλή ευκαιρία να δούμε ποιοί από όλους αυτούς τους μύθους έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ή, να δημιουργήσουμε… νέους.

Δ.Ι.Ασ.