mpelli-kemal_thumb-mediumΤην τελευταία του πνοή άφησε ο Τούρκος μαρξιστής πολιτικός και διανοούμενος Μιχρί Μπελί, γνωστός ως Καπετάν Κεμάλ. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε ως εθνικιστής και εχθρός των Ελλήνων, για να βρεθεί να πολεμά στο πλευρό τους, στο βουνό, τους Γερμανούς.

 

Γεννημένος το 1915 στη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης, ο Μιχρί Μπελί πολέμησε στο πλάι των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου. Από εθνικιστής και εχθρός των Ελλήνων στην περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922), άρχισε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 1930, ως μέλος μιας ομάδας Τούρκων, στην τότε προσπάθεια Βενιζέλου και Ατατούρκ για σύσφιγξη των ελληνοτουρικών σχέσεων.

Στη συνέχεια ταξίδεψε για σπουδές στην Αμερική και κατά την περίοδο του κραχ στρατεύτηκε στο αμερικανικό κομμουνιστικό κόμμα. Εγκαταλείποντας την Αμερική, ο Μπελί πέρασε, το 1947, παράνομα στη Θράκη, μέσω Σόφιας, για να ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό. Ανέλαβε την αρχηγεία ενός τάγματος 500 ανταρτών (Μουσουλμάνων, Πομάκων και Ελλήνων). Μέχρι το 1949, ο Καπετάν Κεμάλ πολεμούσε και διηύθυνε την κομμουνιστική εφημερίδα «Αγώνας» στην τουρκική γλώσσα.

Επέστρεψε στην Τουρκία και φυλακίστηκε, ενώ αργότερα αυτοεξορίστηκε μέχρι που πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε ελεύθερος πια, στη χώρα του. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη.