skoupidia_01Πόλεμος ανακοινώσεων με φόντο τα… σκουπίδια. Μετά τις ανακοινώσεις πυ εξέδωσε ο επικεφαλής της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κ. Γκιουλέκας και η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε η σειρά του δήμου Θεσσαλονίκης, να εκδώσει ανακοίνωση για να απαντήσει.

Σε αυτήν, ο δήμος χαρακτηρίζει “παραλήρημα” τα όσα είπαν Γκιουλέκας-Βαρτζόπουλος και κάνει λόγο για όσα παρέλαβε: Ένα σύστημα που χαρακτηριζόταν “από ένα αδιαφανές καθεστώς άνισης κατανομής υπέρογκων υπερωριακών αμοιβών”, χαλασμένα απορριμματοφόρα, ανύπαρκτη ανακύκλωση.

Επίσης, διαφημίζει το δικό της έργο, κάνοντας λόγο για την ανάθεση της ανακύκλωσης σε ιδιώτη, για εξορθολογισμό του καθεστώτος υπερωριών, για την προμήθεια ανταλλακτικών μέσω διαγωνισμών, για τη μετατροπή του στόλου των απορριμματοφόρων σε υγραεριοκινούμενα.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του δήμου έχει ως εξής:

“Σε απάντηση της παραληρηματικής τοποθέτησης των κκ. Γκιουλέκα και Βαρτζόπουλου, της Δημοτικής Ομάδας Δημιουργία και της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, για την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης  θα θέλαμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

  1. Η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα σύστημα καθαριότητας που όχι μόνο δεν παρείχε την δυνατότητα της ανακύκλωσης αλλά ήταν και στα όρια της κατάρρευσης με εφτά μόνο απορριμματοφόρα να είναι σε λειτουργία, από ένα συνολικό στόλο 75 αυτοκινήτων.  Αυτός δε ο στόλος απορριμματοφόρων στερούνταν οργανωμένης υποστήριξης σε θέματα επιδιορθώσεων και ανταλλακτικών.  

  2. Το σύστημα καθαριότητας χαρακτηρίζονταν επίσης από ένα αδιαφανές καθεστώς άνισης κατανομής υπέρογκων υπερωριακών αμοιβών και από τα υψηλότερα στην επικράτεια ανταποδοτικά τέλη.

  3. Με άλλα λόγια οι δημότες της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια χρηματοδοτούσαν, από το υστέρημα τους, ένα αναποτελεσματικό, οπισθοδρομικό και αδιαφανές σύστημα καθαριότητας.

Η Δημοτική Αρχή στο πρώτο επτάμηνο της δράσης της έχει ήδη θέσει τις βάσεις για την αναβάθμιση και την χρηστή διαχείριση στην υπηρεσία της καθαριότητας. Συγκεκριμένα ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Υπέγραψε σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης και ανέπτυξε τον Ιούνιο στο 2ο δημοτική κοινότητα την ανακύκλωση.  Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης στο σύνολο του Δήμου Θεσσαλονίκης με 5000 κάδους και 15 ειδικά οχήματα αποκομιδής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2011. 

  2. Εξορθολόγησε το καθεστώς υπερωριακών και άλλων αμοιβών επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις στο κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας και αποκαθιστώντας την ίση μεταχείριση εντός του προσωπικού της. 

  3. Έθεσε τις βάσεις για την σωστή και επαρκή προμήθεια και χρήση ανταλλακτικών του στόλου των απορριμματοφόρων μέσα από διαγωνισμούς που θα διασφαλίζουν την καλή ποιότητα με χαμηλό κόστος, αποφεύγοντας τις πρακτικές του παρελθόντος που κόστιζαν αδρά στους δημότες, όπςς οι απευθείας ανάθεσης. 

  4. Υπέβαλλε πρόταση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων εντός της επόμενης τριετίας με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

  5. Υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΔΕΠΑ για την χρήση υγραερίου στον στόλο απορριμματοφόρων με δωρεάν μετατροπή των οχημάτων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Θανάση Παππά, ανέλαβε την Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας για να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να μην συμφιλιωθεί με τις παθογένειες του παρελθόντος  και να αποδώσει στους δημότες της πόλης μας ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό όσο και οικονομικό σύστημα καθαριότητας.  

Η Διοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους σε συστηματική και διαρκή συνεργασία με τους δημότες θέτουμε έναν τελικό στόχο: ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ- ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ”.