libya_stratigeio_kantafi_20110823_01Οι Λίβυοι εξεγερμένοι "κατέλαβαν" το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο, μετά από πολύωρες μάχες. …

Δυνάμεις του Καντάφι αποπειράθηκαν να υπερασπιστούν το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα, έδρα του καθεστώτος που προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία μετά από 42 χρόνια, αλλά η αντίσταση που πρόβαλαν σταμάτησε, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.

Ένοπλοι εξεγερμένοι και ορισμένοι άοπλοι άμαχοι μπήκαν στο συγκρότημα πανηγυρίζοντας, ενώ άλλοι έσχιζαν πόστερ του Καντάφι, διέλυαν αγάλματα, περιλαμβανομένου ενός που απεικονίζει ένα χέρι να συντρίβει ένα μαχητικό αεροσκάφος, και έπαιρναν όπλα.
Ιαχές και κόρνες οχημάτων ακούγονταν στην περιοχή. Το πού βρίσκεται ο Καντάφι παραμένει άγνωστο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων αλλά χαρακτηρίζει την κατάσταση ρευστή και επικίνδυνη.

Το καθεστώς Καντάφι ζει τις "τελευταίες μέρες του", αλλά "δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος", προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. "Ζουν τις τελευταίες ημέρες τους, αλλά δεν είναι ακόμη το τέλος", δήλωσε ο Χέιγκ στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News.

"Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη, το ότι μπόρεσαν να εισέλθουν στο γενικό επιτελείο του", πρόσθεσε. "Αλλά με τον ίδιο τρόπο, όλοι μάθαμε κατά τους τελευταίους μήνες να μην παρασυρόμεθα από την επικαιρότητα", είπε, σημειώνοντας ότι "τεράστια προβλήματα" μπορεί ακόμα να προκύψουν.

Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, γιος του κρυπτόμενου Συνταγματάρχη, εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην αλ Μανσούρα, περιοχή όπου βρίσκεται το συγκρότημα του Καντάφι σκορπίζοντας αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς των επαναστατών όσον αφορά την έκταση του ελέγχου της πόλης, αλλά και το κατά πόσον η τελική νίκη είναι ζήτημα ωρών. Και να σκεφθεί κανείς ότι ακόμη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης είχε κινηθεί για να ζητήσει την… έκδοσή του, όταν οι επαναστάτες διακήρυτταν ότι τον είχαν αιχμαλωτίσει.

"Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχουν προδότες μέσα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο", ανέφερε το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Εν τω μεταξύ, μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου παραχώρησαν σήμερα κοινή -με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών- συνέντευξη Τύπου στην Βεγγάζη: "Είμαστε στο πλευρό του Μουσταφά Αμπτελ Τζαλίλ (είναι ο πρόεδρος του ΕΜΣ) που έχει ανοίξει το δρόμο για το μέλλον της Λιβύης", είπε ο Νταβούτογλου.