anthimos_04Τα λόγια του Αποστόλου Παύλου (“λοιδωρούμενοι ευλογούμε”) χρησιμοποίησε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, για να περιγράψει τη σχέση του με τους Σκοπιανούς!

 

“Πολλές φορές μου λένε πώς, άνθρωπος της Εκκλησίας, μιλώ με αυτόν τον τρόπο”, είπε αρχικά και, καταλήγοντας στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης, τόνισε: “Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ούτε είμαστε αντίθετοι με το Θεό, όταν στηρίζουμε την πατρίδα μας και την αλήθεια”!

Ο Παναγιότατος μίλησε και για το αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία στήνουν παντού τα Σκόπια. “Τώρα έρχονται και μας λένε, ‘είμαστε του Αλεξάδρου’. Από πού και ως πού; Εμείς δεν έχουμε μόνον ανδριάντες της σύγχρονης εποχής, αλλά τα ευρήματα της μακεδονικής γης, από την εποχή που ζούσε ο Μέγας Αλέξανδρος κι  ο Φίλιππος. Μη μας κουράζετε, και μη μας βασανίζετε λοιπόν…”

Όσον αφορά την ύπαρξη του γειτονικού κρατιδίου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως “η διεθνής κοινότητα σας έδωσε ένα κομματάκι της Μακεδονίας, αλλά το υπόλοιπο δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Να ειρηνεύσουμε, λοιπόν και να τελειώνουμε. Με απειλές και τρόπους πονηρούς, σατανικούς πολλές φορές, κοιτάζουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Μακεδονία. Μακεδονία και Ελλάδα είναι το ίδιο”, τόνισε!

Αφού υπογράμμισε πως συμφωνεί απόλυτα με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, ξεκαθάρισε πως “εμείς οι κληρικοί τους συγχωρούμε για τις υπερβολές τους, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη σύνταξη νέας ιστορίας”!

Όπως αποκάλυψε, τα ΜΜΕ των Σκοπίων περιμένουν, κάθε Κυριακή, τι θα πει στο κήρυγμά του, για να το σχολιάσουν. Σε αυτό το σημείο του κηρύγματός του θύμισε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου κι έκλεισε με τα λόγια του Κυρίου, επί του Σταυρού: “Κύριε, άφες αυτοίς. Ου γαρ οιδασι τι ποιούσι”…