Αστυνομικοί, που περιπολούσαν, ήταν αυτοί που εντόπισαν, έγκαιρα, την εστία της πυρκαγιάς στο δάσος του Σέιχ Σου, χθες το απόγευμα και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία επενέβη το ίδιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, επειδή πολλά ακούστηκαν (και πάρα πολλά γράφτηκαν) για το ρόλο που έπαιξαν όλοι οι παράγοντες στη χθεσινή κατάσβεση.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι τα Πυροσβεστικά Αεροσκάφη, που ήρθαν από την Καβάλα για την κατάσβεση, ειδοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη μεσολάβηση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απ. Τζιτζικώστα. Αρκετοί, δε, ήταν εκείνοι οι “τοπικοί άρχοντες” που βρέθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς, ενώ άλλοι είχαν μετατραπεί σε… ανταποκριτές ραδιοφωνικού σταθμού (που έχει απολύσει τους δημοσιογράφους του).

Σημαντική και η συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης, που διέθεσε έξι υδροφόρα οχήματα, ενώ οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ήταν αυτοί που διέθεσαν εμφιαλωμένα νερά στους πυροσβέστες.

Στη μάχη με τη φωτιά ρίχθηκε και ομάδα νεαρών, που εθελοντικά έσπευσαν στο Σέιχ Σου για να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούσαν, την κατάσβεση. Η συμβολή τους ήταν σημαντική, μετά τις ρίψεις των Πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Είναι η τρίτη φορά εφέτος που αστυνομικοί εντοπίζουν εστία φωτιάς στο Σέιχ Σου.

Όσον αφορά τα σενάρια περί εμπρησμού, μάλλον πέφτουν στο κενό, αφού η τοποθεσία από την οποία ξεκίνησε η φωτιά απαγορεύει κάτι τέτοιο: Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το πυροφυλάκειο και, είναι σχεδόν σίγουρο, πως αν κάποιος είχε κινηθεί στο σημείο εκείνο θα είχε εντοπιστεί και από τους Πυροσβέστες και από τους αστυνομικούς που εντόπισαν την εστία, αλλά και από τους εθελοντές. Όσον αφορά τους μαύρους καπνούς που “ξεπήδησαν” από διάφορα σημεία του δάσους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας Κ. Κοκολάκης, αυτό οφείλεται στην καύση σκουπιδιών που, δυστυχώς, συμπολίτες μας πετούν, απερίσκεπτα, μέσα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Να σημειωθεί ότι η καίρια επέμβαση των δύο Καναντέρ έγινε μέσα σε μισή ώρα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εκκένωση της 113 Πτέρυγας Μάχης της Θεσσαλονίκης, στην οποία στρατοπέδευαν τα Πυροσβεστικά Αεροσκάφη. Το επιχείρημα ότι τα αεροσκάφη μπορούν να επέμβουν μέσα σε μισή ή μία ώρα από την εκδήλωση πυρκαγιάς στη Βόρειο Ελλάδα καταρρίπτεται καθώς μια τέτοια πτήση κοστίζει πολύ περισσότερο από τη συντήρηση των αεροσκαφών και την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ τίποτα δεν αντισταθμίζει το να χαθούν –έστω και κάποιες εκατοντάδες- στρέμματα δάσους από τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τον Έβρο, η οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Δαδιάς είναι ανυπολόγιστη. Κάηκαν περίπου 50.000 στρέμματα δάσους –στις παρυφές του βιότοπου- και βρισ3κόμαστε στο σημείο να λέμε… πάλι καλά! Κι αυτό επειδή η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν κατάφερνε να περιορίσει τις φλόγες σε μια μικρή έκταση του δάσους της Δαδιάς.

Κ.


Οι εκπληκτικές φωτογραφίες είναι του Κ. Παπαδόπουλου, από την www.eurokinissi.gr