Μπορεί μόλις προχθές ο υφυπουργός Υγείας, Μιχ. Τιμοσίδης, να έλεγε, ως νέος Σαββόπουλος, ότι... δεν πετιέται τίποτα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, φαίνεται, όμως, ότι μας περίσσευαν καμία δύο χιλιάδες κρεβάτια κι είπαμε να τα ρίξουμε στα σκουπίδια -ούτε καν στην ανακύκλωση. Σύμφωνα με το ...
νέο σχέδιο για την Υγεία, στη Βόρειο Ελλάδα, η δυναμικότητα μειώνεται κατά 2.258 κλίνες!
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 11.108 οργανικές κλίνες θα μείνουν οι 8.850, καθώς κλείνουν 1.298 (από το σύνολο των 5.268) στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και 960 (από τις 5.840) στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, από τα 33 νοσοκομεία, τα 22 αποκτούν συνδιοίκηση και μόνο τα 11 θα έχουν δική τους, αυτόνομη διοίκηση.
Και για τους μεν διοικητές, ελάχιστα μας ενδιαφέρει πόσοι θα είναι -αρκεί να διοικούνται τα νοσοκομεία και να μειωθεί το κομμάτι της πίτας που αφορά τις προμήθειες. Για τις κλίνες, όμως, μας καίει και μας κόφτει, αφού, κατά πως φαίνεται, αυτή η ιστορία, θα καταλήξει στην καμπούρα μας -την καμπούρα, δηλαδή, του κάθε ασφαλισμένου που θα ψάχνει κρεβάτι και δε θα βρίσκει ούτε ράντσο!
Βάσει των αλλαγών που ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου, τα κρεβάτια των νοσοκομείων μετά τις συγχωνεύσεις θα είναι πανελλαδικά λιγότερα κατά τουλάχιστον 11.000, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει στις διοικήσεις τους (διοικητές και αναπληρωτές διοικητές) που μειώνονται σε 144 από 175.
Στη Θεσσαλονίκη, στο εξής αποκτούν συνδιοίκηση τα νοσοκομεία:
  • «Γ. Παπανικολάου» - Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης (600 κρεβάτια το πρώτο, 400 το δεύτερο, με διοικητή και αναπληρωτή στο «Γ. Παπανικολάου» και αναπληρωτή στο Ψυχιατρικό),
  • «Γ. Γεννηματάς» - «Αγιος Δημήτριος» (280 κλίνες το πρώτο, 170 το δεύτερο, με διοικητή στο «Γ. Γεννηματάς» και αναπληρωτή στον «Αγ. Δημήτριο»),
  • το «Παπαγεωργίου», 710 κλινών, θα διοικείται από πρόεδρο και γενικό διευθυντή,
  • το ΑΧΕΠΑ, με 700 κλίνες, και το Ειδικών Παθήσεων με 10 κλίνες, διασυνδέονται και αποκτούν συνδιοίκηση με διοικητή και αναπληρωτή στο ΑΧΕΠΑ.
  • Το Ιπποκράτειο με 800 κλίνες και το Αφροδισίων και Ειδικών Νόσων με 10 κλίνες θα έχουν διοικητή και αναπληρωτή στο Ιπποκράτειο.
  • Το Θεαγένειο, 330 κλινών, παραμένει με δική του διοίκηση.
  • Ο «Αγιος Παύλος» και το 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ αποκτούν συνδιοίκηση. Θα διαθέτουν 250 κρεβάτια το πρώτο και 150 το δεύτερο και θα έχουν διοικητή στον «Αγιο Παύλο» και αναπληρωτή στο 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ.

Για να δούμε τι θα δούμε...
Δ.Μ.