«Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, 14 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά, έχει ξαναγεννηθεί. Τώρα χρειάζεται προσοχή, γιατί αν καεί δεύτερη φορά δε θα μπορέσει να αναγεννηθεί. Πέθανε». Την άποψη αυτή εκφράζουν δασολόγοι, στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής. >>>

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή δασοκομίας του ΑΠΘ, Θεοχάρη Ζάγκα που μιλά στην εφημερίδα και στο ρεπορτάζ του Βασίλη Πεκλάρη, «από την αναγέννηση το 80% προήλθε με φυσικό τρόπο και το 20% με τεχνητή φύτευση. Η φύση λειτούργησε ικανοποιητικά, όχι όμως και οι επιλογές που κάναμε επί πληρωμή, που οδήγησαν σε οικολογική ζημία, με φυτά όπως το κυπαρίσσι Αριζόνας. Σε κάποιες περιοχές το δάσος έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά, όμως είναι πολύ πυκνό και απαιτούνται καλλιέργειες με αραιώσεις και βελτιώσεις, ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό επανόδου».

Μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα φράγματα που κατασκευάστηκαν, αρχικά πρόχειρα κι έπειτα μόνιμα, το 2001, σε 108 σημεία από τσιμέντο. Ακόμη και στο πιο βροχερό τριήμερο για την πόλη, στις 26 - 28 Οκτωβρίου του 2010, τα φράγματα άντεξαν, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Στεφανίδη, πρόεδρο της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ.

Όσον αφορά τα προληπτικά έργα, γίνονται συντηρήσεις των δρόμων, απομακρύνονται χόρτα και σκουπίδια και το δάσος έχει χωριστεί σε 20 τομείς, όπου αναπτύσσονται πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι και εθελοντές. Σε όλο το δάσος υπάρχουν 60 ενεργά υδροστόμια και 7 δεξαμενές, εκ των οποίων οι 2 έχουν χωρητικότητα 1.000 κ.μ.


Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η φωτογραφία είναι του Φώτη Φιλαργυρόπουλου.