«Δεν θέλουμε να γίνει αυτό το έργο γιατί η επικοινωνία των δύο λιμνών, μιας «μισοπεθαμένης» και μιας προβληματικής, δεν θα ωφελήσει σε τίποτα. Πρώτα πρέπει να εξυγιανθούν οι λίμνες και μετά να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις». Με αυτά τα λόγια μίλησε σε κλιμάκιο ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, ο...>>>
ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κλιμακίου στην ενωτική τάφρο Βόλβης και Κορώνειας, στα Λαγκαδίκια, σήμερα το πρωί.
Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής για τα έργα που υλοποιούνται για την προστασία των δύο λιμνών. Δε φάνηκαν, πάντως, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, κυρίως για το χρόνο υλοποίησης των έργων κι όχι για το ζήτημα που θέτει ο κ. Τρεμόπουλος.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη το υποέργο που αφορά στην ενωτική τάφρο έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Τα έργα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υδραυλικής επικοινωνίας Βόλβης και Κορώνειας όπως και τεχνικής παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της ποσότητας νερού που εκτρέπεται από δύο χείμαρρους στις λίμνες.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν οι ευρωβουλευτές για το ίζημα που συσσωρεύεται στις λίμνες, από τη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή. Ζήτησαν να μάθουν πού βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός κι όταν τους είπαν πως... κάτι τέτοιο δεν παίζει, φάνηκε, τουλάχιστον, να απορούν.
Για τον κ. Τρεμόπουλο, «από τα οκτώ υποέργα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο master plan, εκτός από την ενωτική τάφρο, τα υπόλοιπα δεν έχουν καν ολοκληρωθεί. Δεν μας ενδιαφέρει να μπει απλά νερό στην λίμνη, δεν είναι πισίνα».
Οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν και τη Βεργίνα και επιθεώρησαν το έργο της Εγνατίας Οδού. Εκεί φάνηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Το απόγευμα θα βρίσκονται στην Κοζάνη.