kounoupi_2Στο αίμα περιστεριών, τα οποία είχαν μπει σε εντατικό πρόγραμμα επιδημιολογικής παρακολούθησης, ανιχνεύτηκε, πριν από λίγες ημέρες, ο ιός του Δυτικού Νείλου. Τα περιστέρια βρίσκονταν σε ειδικό κλωβό, σε Πέλλα και Ημαθία και, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”, είναι, πλέον, …>>>

θέμα ολίγων εβδομάδων ή ακόμη και ημερών η ανίχνευση του πρώτου κρούσματος προσβολής από τον ιό και σε άνθρωπο.

Πέρσι, η γνωστοποίηση του πρώτου κρούσματος είχε γίνει στις 7 Αυγούστου. Πέρυσι εκτιμάται ότι μολύνθηκαν περίπου 20.000 άτομα, νοσηλεύθηκαν 261 (τα δέκα ήταν εκτός Κεντρικής Μακεδονίας), εκ των οποίων 191 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα και εξ αυτών 37 κατέληξαν.

Τα περισσότερα κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε ηπειρωτικές περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.

Για τον εντοπισμό παρόμοιων κρουσμάτων έχουν αναπτυχθεί εστίες συλλογής κουνουπιών, 150 περιστερώνες για αιμοληψίες σε πτηνά και εξήντα δειγματοληπτικές εστίες με κοτόπουλα. Τέτοιου είδους μέτρα έχουν ληφθεί και στη Θεσσαλονίκη, από την ΑΝΕΘ και την Οικοανάπτυξη, εταιρίες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ της (του Ν. Ηλιάδη) η “Θεσσαλονίκη”, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Νίκος Βακάλης, εμφανίζεται καθησυχαστικός, όσον αφορά την εξάπλωση του ιού: «Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε κουνούπια δεν βρέθηκε ακόμη μολυσμένο έντομο, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού είναι ακόμη πολύ μικρή», εξηγεί σε δηλώσεις του στην εφημερίδα.


Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ με κλικ εδώ.