ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΣε οικόπεδο στο Καλοχώρι πετιούνται τα μπάζα και τα υγρά απόβλητα από τις εργασίες διάνοιξης στις σήραγγες του μετρό. Αυτό καταγγέλλει η διοίκηση του δήμου Μενεμένης – Αμπελοκήπων, η οποία, μάλιστα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προσφεύγει στη Δικαισούνη γι αυτό το θέμα. >>>

 

Ο δήμος καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για ρύπανση περιβάλλοντος στη θέση που είναι εγκατεστημένο το εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ Α.Ε.. Πρόκειται για αγροτεμάχια του δημοσίου, εκτάσεως 130 στρεμμάτων, που διατέθηκαν στην “Αττικό Μετρό Α.Ε.” κι η οποία, με τη σειρά της, παραχώρησε στην κατασκευαστική εταιρία ΑΕΓΕΚ Α.Ε. για εγκατάσταση του εργοταξίου της.

Σε αυτοψία που έγινε στις 24 Ιουνίου 2011 και στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο δήμαρχος Λ. Κυρίζογλου, διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, “ύπαρξη εκτεταμένων περιοχών εναπόθεσης στερεών αποβλήτων (μπάζα) χωρίς επεξεργασία, προφανώς προϊόντων από οικοδομική δραστηριότητα (εκσκαφές, κατεδαφίσεις κ.α.). Η εναπόθεση των υλικών δημιουργεί λόφους μπαζών μεγάλου ύψους (έως και 10 μέτρων) σε μεγάλη έκταση του αγροτεμαχίου. Παραλλήλως έχουν ανοιχθεί μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος του οικοπέδου όπου χύνονται υγρά απόβλητα (οικοδομικών εργασιών) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται καταφανώς ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής (επισυνάπτονται φωτογραφίες). Στο σημείο αυτό γίνεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και εν γένει στερεών και υγρών απόβλητων προσβάλλοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον, προξενώντας ρύπανση του εδάφους και μόνιμη ανθυγιεινή εστία”.

Το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και, χθες, 12 Ιουλίου 2011, κατατέθηκε στον εισαγγελέα η μηνυτήρια αναφορά, όπως είχε αποφασιστεί. Επίσης με έγγραφο του προς τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος ζητάει τις κατά το νόμο από μέρους τους ενέργειες.

Ο δήμος ζητά να σταματήσει η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αποκατασταθεί η περιοχή.