Δραματικές ώρες περνούν οι κάτοικοι τουλάχιστον πέντε χωριών στη νοτιοανατολική πλευρά του Ρεθύμνου. Τα χωριά Κρύα Βρύση, Πλατανές, Κεντροχώρι, Ορνέ και Μέλαμπες εκκενώθηκαν εξαιτίας …

της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα από προχθές το βράδυ. Χθες το μεσημέρι οι φλόγες είχαν κατεύθυνση προς τις περιοχές των Μελάμπων και των Σαχτουρίων. Γύρω στις 3 μ.μ. εκκενώθηκε το χωριό Ορνέ, καθώς οι φλόγες που έφτασαν από τα ανατολικά πολυδιασπάστηκαν και έκαιγαν κοντά στα σπίτια. Η δημοτική αρχή Αγίου Βασιλείου ήταν σε ετοιμότητα εκκένωσης. Κατάσταση εκκένωσης μετά τις 4 μ.μ. επικρατούσε και στο χωριό Μέλαμπες.

Χάραμα της Παρασκευής προληπτικά εκκενώθηκε ο Πλατανές και ιδία βουλήσει των κατοίκων το Κεντροχώρι, η Κρύα Βρύση και η Ανω Κρύα Βρύση, ενώ η φωτιά κατευθυνόταν και προς την Ακουμιανή Γιαλιά.

Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ απ' ολόκληρο το νησί, ενώ από αέρος δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο Καναντέρ. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο των Χανίων μετά τις πρώτες ρίψεις νερού χθες το πρωί υπέστη βλάβη και αποχώρησε.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης σε ορεινή και δύσβατη περιοχή του χωριού Πλατανές. Ολοι μιλούν για εμπρησμό.

Λόγω των ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε προς το Κεντροχώρι, απ' όπου επίσης αποχώρησαν προληπτικά κάποιοι κάτοικοι, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες χθες οι φλόγες «γύρισαν» προς την πλευρά της Κρύας Βρύσης απειλώντας μάλιστα και σπίτια του χωριού.

Μέχρι τώρα, έχουν κάει μεγάλες εκτάσεις, έχουν αποτεφρώθει ελαιώνες και ποιμνιοστάσια, ενώ δίνεται μάχη να μην καούν σπίτια.


από την http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297733