Espresso_20110709_01Οι εξελίξεις στην οικονομία με το σαφάρι της εφορίας για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και την εκταμίευση της από το ΔΝΤ της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αναλυτικά: >>>

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ιδιώτες για εισπράξεις και ελέγχους. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι 14.700 φορολογούμενοι χρωστούν 37 δισ. ευρώ στο δημόσιο. Είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές 6.500 φυσικών προσώπων και 8.200 νομικών προσώπων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι γλιτώνουν την εισφορά 300-500 ευρώ"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Διέξοδο στα βαριά χαράτσια του μεσοπρόθεσμου αναζητούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και συμβασιούχοι με "μπλοκάκι" για να γλιτώσουν το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος που είναι από 300-500 ευρώ και αυξάνει υπέρμετρα τις ήδη δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις."

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έβγαλαν λάδι τα πράσινα λαμόγια που άρπαξαν μίζες δισεκατομμυρίων από την Siemens" Η εφημερίδα γράφει ότι "Με θράσος χιλίων πιθήκων η κυβερνητική πλειοψηφία παραπέμπει τον Γιώργο Αλογοσκούφη που δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο"

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ""Πουλάνε" και τα ΚΑΠΗ. Η εφημερίδα γράφει ότι: "Ο υπουργός Οικονομικών γκρεμίζει το τελευταίο προπύργιο του κοινωνικού κράτους, ενώ υποσχέθηκε να καταργήσει και 1.500 φορείς του Δημοσίου".

ΕΘΝΟΣ: "Καύσωνας με λουκέτα-εξπρές στο Δημόσιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση και κατάργηση 90 κρατικών φορέων. Με εμπλοκή τεχνοκρατών, που θα προσληφθούν με διεθνή διαγωνισμό, δημιουργούνται συνθήκες οργανωτικού και εργασιακού καύσωνα στο Δημόσιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαγράφονται από τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Πανικός στο ΠΑΣΟΚ από την άρνηση των φανατικών μελών του να ανανεώσουν την 'κάρτα μέλους' "

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και οι παραλίες στο πάρτα όλα". Η εφημερίδα γράφει ότι "Το fast track φαντάζει αγγελούδι μπροστά στο ξερχαβάλωμα των πολεοδομικών ρυθμίσεων, που θεσμοθετήθηκα με τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο. Στο όνομα της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (δάση, μεταλλεία, αλυκές κλπ) προβλέπονται ταχύρρυθμες αλλαγές ρυμοτομικών σχεδίων, ακόμα και του Ρυθμιστικού, και αλλαγές στους όρους δόμησης σύμφωνα με τις επιθυμίες των επίδοξων επενδυτών."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απώλειες-ΣΟΚ μέσω εφορίας σε μισθούς και συντάξεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "Εισοδηματικές απώλειες που φθάνουν μέχρι και τα 44,33 ευρώ το μήνα για χαμηλόμισθους οικογενειάρχες με 2 παιδιά αναμένεται να προκαλέσει η χρησιμοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας, με το μειωμένο κατά 4.000 ευρώ αφορολόγητο όριο, στον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών".

Η ΑΥΓΗ: "Όλοι απορρίπτουν το προσχέδιο για τα ΑΕΙ". Η εφημερίδα γράφει ότι "Μετά τους πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν αποδέχονται τις νέες ρυθμίσεις. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διαπιστώνει ότι το προσχέδιο κινείται πέραν των δημοκρατικών παραδόσεων. Ολιγαρχικό και δεσποτικό χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ανάμεσά τους οι Κ. Τσουκαλάς, Ηλ. Νικολακόπουλος και Αντ. Λιάκος. Αν και απομονωμένη, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Αύγουστο, με κλειστά τα πανεπιστήμια".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επικαιροποιημένο μαστίγωμα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Μείωση μισθών του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ προκειμένου να εξισωθούν με αυτούς του ιδιωτικού, απολύσεις υπαλλήλων από τους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους φορείς αλλά και μειώσεις των βασικών συντάξεων προβλέπει η τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Φορολογικός συντελεστής 15% στις επιχειρήσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% με ταυτόχρονη κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Καταθέσεις και "επιλεκτική χρεοκοπία". Η εφημερίδα γράφει ότι "Πολλοί αναλυτές, όπως έχει γράψει αρκετές φορές η "Νίκη", τονίζουν ότι οι κερδοσκόποι σε συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης ετοιμάζουν "ξαφνικό θάνατο" για την ελληνική οικονομία εντός των επόμων εβδομάδων και με αφορμή το σχέδιο για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων θα επιχειρήσουν να θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στόχος" 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου" .... με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ερώ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Διασταυρωτικούς ελέγχους για όσους δεν έχουν υπαχθεί στην περαίωση και κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που ανέρχονται σε 41,1 δισεκατομμύρια ευρώ."

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ρυθμίζονται τα χρέη προς το δημόσιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "Την προώθηση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα τελωνεία, με ακόμη ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου."

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόντρα στο "Νόμο-Πλαίσιο" για την Ανώτατη Εκπαίδευση". Η εφημερίδα γράφει ότι "Τα Πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλής ταχύτητας. Η μεγάλη μάζα των επιστημόνων θα δουλεύουν με ημιαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υποβαθμίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του πανεπιστημίου, με τα πολλαπλής ταχύτητας πτυχία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Οι εκατό ημέρες χωρίς..... μπάνια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Ο κόκκινος συναγερμός που σήμανε ο Πρωθυπουργός για κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται εντατική εργασιοθεραπεία για την κυβέρνηση και προβλέπει 100 ημέρες συνεχές τρέξιμο για τους υπουργούς και φυσικά όχι μπάνια".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Τι αλλάζει στη φορολογία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Ο ευ. Βενιζέλος επιχειρεί ανατροπές στη φορολογία. Τα αλλάζει όλα.. εκκαθαρίσεις, περαιώσεις, περιοδικές δηλώσεις, τα πάντα. Τέρμα πια οι ουρές, η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος....".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Φουγάρα καπνίζοντα” τώρα οι Έλληνες με το Μεσοπρόθεσμο. Ο Όλι Ρεν αγνοεί την υγεία μας.

ESPRESSO: “Δυο σέξι ξανθιές στο ρινγκ”. Αγριεύει η κόντρα στο STAR ανάμεσα σε Μελέτη και Λαμπίρη. Γιατί φόρεσαν τα γάντια κι ετοιμάζονται για πόλεμο.

PRESS TIME: "Δολοφονία υπουργού". Η εφημερίδα γράφει ότι "Μυστική σύσκεψη ύστερα από τις πληροφορίες της ΕΥΠ. Ο συναγερμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η συνομιλία του Παπουτσή με τον Αμερικανό πρέσβη. Έκθεση για σχέδιο αποσταθεροποίησης μετά και τα 100 κρούσματα βία κατά βουλευτών.

24 ΩΡΕΣ: “Τα παρατάει ο Γιώργος”. Έχασε τα ερείσματά του στην κοινωνία. Ολοένα και πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΑΞΙΑ: "Προχωρά... Εθνική-Eurobank". Η εφημερίδα γράφει ότι "Κεφάλαια 20 ΔΙΣ σε 6 μήνες αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες. Η δεσπόζουσα θέση Λάτση στο νέο σχήμα προβληματίζει και κυβερνητικά στελέχη, που μιλούν για εκχώρηση του ελέγχου της ΕΤΕ σε τράπεζα που χρωστά 950 εκατ. στο Δημόσιο. Στρατηγική συμμαχία διερευνούν BNP, Citigroup, Deutsche Bank, μέσω αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει. Η σημειολογία της επιλογής Μητρόπουλου (Eurobank) στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μεγάλες εκπλήξεις στο νέο φορολογικό το Σεπτέμβριο. Δύο ΦΠΑ, 20% και 10%. Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 15%". Η εφημερίδα γράφει ότι "Τρεις ανατροπές στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα το Σεπτέμβριο. Στόχος, η ριζική αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και των συντελεστών του ΦΠΑ. Για το ΦΠΑ, εξετάζεται η καθιέρωση δύο συντελεστών 20% και 10% (από 23% και 13% αντίστοιχα) με κατάργηση του χαμηλού (6,5%)".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στο κυνήγι μεγαλοοφειλετών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Προσλαμβάνονται ιδιώτες δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές για να συνδράμουν στο φοροεισπρακτικό έργο".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ""Σαφάρι" ληξιπρόθεσμων με ιδιώτες εισπράκτορες". Η εφημερίδα γράφει ότι "Την πρόσληψη ιδιωτών για το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και την ανάθεση σε ιδιωτικά ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία του προληπτικού φορολογικού ελέγχου, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος."

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Ο "Ιερός πόλεμος" Ευρώπης-Οίκων αξιολόγησης". Η εφημερίδα γράφει ότι "Σήμανε κόκκινος συναγερμός σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον. Το πολιτικό σχέδιο θωράκισης του ευρώ, η άμυνα Τρισέ και το deal Βενιζέλου. Οι μάχες χαρακωμάτων, το αμαρτωλό παρελθόν και το σκάσιμο της φούσκας".