Στη γραφειοκρατία πνίγεται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, "ένα χαρτί από την ώρα που έρχεται στο γραφέιο δημάρχου, για ναφ θάσει στα δικά μου τα μάτια μπορεί να περάσουν και δύο βδομάδες"!

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε πως ο δήμος λειτουργεί με τρία πρωτόκολλα και η διοίκησή του προσπαθεί να στηρίξει μια νέα οργάνωση με τις υποδείξεις του Καλλικράτη και εξωτερικών συμβούλων.
"Είναι αυτά τα 120.000 ευρώ που μας χτυπάτε συνέχεια στο κεφάλι", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, αναφερόμενος στην αμοιβή των συμβούλων. Δικαιολόγησε, όμως, την ύπαρξή τους, λέγοντας: "Έχουμε πρόβλημα να βγάλουμε ακόμη και φωτοαντίγραφα. Κι από την άλλη πλευρά έχουμε δέκα αποθήκες γενάτες υλικά, ως δήμος". Έκανε λόγο για "χαοτικό σύστημα" που υπήρχε και "διευκόλυνε την πλήρη αναποτελεσματικότητα".
Όταν, αργότερα, πήρε το λόγο η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, αποκάλυψε πως, όταν αναζητήθηκε χώρος για το Νεανικό Σταυροδρόμι της Τούμπας, οι άνθρωποι του δήμου άνοιξαν μία από τις αποθήκες και βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλες ποσότητες... χαρτιού υγείας, το οποίο κανεις δεν γνώριζε πότε και από ποιον αγοράστηκε (σ.σ. για τις ανάγκες του δήμου, πάντως) την ίδια στιγμή που, στο Δημαρχείο αναζητούσαν... χαρτί!

Θεσσαλονίκη χωρίς τουριστική συνείδηση
Ο κ. Μπουτάρης, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ζήτησε να αποκτήσουν οι Θεσσαλονικείς τουριστική συνείδηση. "Η Θεσαλονίκη δεν έχει αναπτύξει καθόλου τουριστική συνείδηση", είπε. Εξήγησε πως εννοεί την τουριστική συνείδηση των ανθρώπων κι όχι "το τι θα οργανώσει το γραφείο ταξιδίων για τον τουρίστα".
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, σε πρόσφατη σύσκεψη, έγιναν πολλά παράπονα για κλειστά μαγαζιά το Σαββατοκύριακο, ημέρες οπυ "θα πάνε σε μαγαζιά οι τουρίστες".  Υπογράμμισε ότι αυτοί που στηρίζουν τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη είναι "οι γείτονες, Τούρκοι Σκοπιανοί, που έρχονται και αφήνουν τα λεφτά τους εδώ. Μόνον που εδώ έρχονται... Σαββατοκύριακο".
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποκάλυψε πως, πρότεινε στους καταστηματάρχες της πόλης να αλλάξουν τα ωράριά τους. "Κάντε νέες συμφωνίες με τους εργαζόμενους. Κάντε αυτό που κάνουν σε όλον τον κόσμο δηλαδή", τόνισε.

Ο δήμος, η "πράσινη πρωτεύουσα" και το ΤΕΕ
Άλλη μία "κόντρα" που προέκυψε από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, ήταν και αυτή ανάμεσα σε δήμο, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΕ. Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, ενώ ο δήμος είχε υποβάλει φάκελο για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως "Πράσινης Πρωτεύουσας του 2014", το ίδιο έγινε και από τους άλλους φορείς.
"Ξαφνικά πετιέται και η περιφέρεια με το ΤΕΕ, για να υποβάλουν αυτοί πρόταση για το 2014. Πιστεύω ότι έπρεπε να ήταν πο διαβασμένοι και να μην φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν", είπε, για να εξηγήσει πως η ανάδειξη της πόλης σε "¨Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα" δε σημαίνει πως η πόλη έχει πράσινο, αλλά "είναι τα μέτρα που θα πάρουμε από τώρα ως τη διεκδίκηση, ώστε η πόλη μας να γίνει   πιο πράσινη".
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο δήμος δεν έχει αντίρρηση σε συνεργασία. "Αλλά να ξέρουμε ποιος κάνει τι" είπε χαρακτηριστικά.