Eleutherotypia_20110713_01Οι φόβοι για εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και η επερχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, η ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών μετά την επιστροφή του από τη συνεδρίαση του Eurogroup και η πτώση των βάσεων στις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά:

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατρακυλούν οι βάσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απελάσεις - εξπρές προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών": Η εφημερίδα γράφει ότι "απελάσεις-εξπρές δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών προωθεί η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης που καταλογίζει στους αλλοδαπούς την κύρια ευθύνη για την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας Ελλήνων πολιτών".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα γιατί βουλιάζει ολόκληρη η Ευρώπη": Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα γιατί έχει βυθιστεί η ίδια στην κρίση και το ευρώ αποδείχθηκε ανίκανο εργαλείο για να λειτουργήσει σε διαφορετικές οικονομίες".

* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εθνική ταπείνωση στις Βρυξέλλες": Η εφημερίδα γράφει ότι "την ταπεινωτική για τους Ελληνες και την Ιστορία της χώρας απευθείας υποθήκευση (από τους δανειστές) κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα και κρατικές επιχειρήσεις, συζητά πλέον ανοιχτά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας η κυβέρνηση".

* ΕΘΝΟΣ: "Κατεδάφιση βάσεων στις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μειώθηκαν δραματικά οι αριστούχοι και πολλαπλασιάστηκαν όσοι βαθμολογήθηκαν κάτω από το 10 στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι βάσεις κατεδαφίστηκαν. Πέφτουν ακόμα και στις περιζήτητες σχολές".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πειραιώς Σεραφείμ: «Ναοί» λατρείας του εωσφόρου οι Μασονικές Στοές": Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Μητροπολίτης απαντά με ακλόνητα επιχειρήματα στις ύβρεις της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας» και εμμένει στη θέση του ότι ο Τεκτονισμός είναι καθαρή σατανολατρεία".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αν χρυσοπληρώσεις το αυθαίρετο το νομιμοποιείς οριστικά": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πως θα γίνει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εκτός σχεδίου και τί προβλέπεται για τις πολεοδομικές παραβάσεις σε κτήρια που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο τραπέζι και η ήπια χρεοκοπία": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα πάντα είναι ανοιχτά, ακόμη και η «επιλεκτική χρεοκοπία», για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους, τόνισε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βουτιά στις Βάσεις και για τις καλές σχολές": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εισαγωγή σε Ιατρική και Πολυτεχνεία με επιδόσεις κάτω από 18.500 μόρια. Ελεύθερη πτώση έως 1.500 μόρια σε Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Συγκρατημένη κάμψη σε νομικές και φιλολογικές σχολές".

* ΕΣΤΙΑ: "Καταρρέουν τα δημόσια έσοδα": Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι άκρως ανησυχητικά. Τα μέν καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού που προεβλέπετο να σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 8% έναντι των αντιστοίχων περυσινών, μειώθηκαν κατά 8,3%".

* Η ΑΥΓΗ: "Χρεωκοπούν και την Ευρώπη": Σύμφωνα με την εφημερίδα "πανικόβλητοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, τρέχουν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή για να προλάβουν τον κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πανικός από την αβουλία της Ευρώπης": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε πανικό τα μέλη της ευρωζώνης και σε αναμονή η χώρα μας για το δεύτερο πακέτο στήριξης, με το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας να μην έχει ακόμη αποκλειστεί από τους 17 υπουργούς Οικονομικών".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η επιλεκτική χρεοκοπία επί τάπητος": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας και η παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας".

* Η ΝΙΚΗ: "Ιδιωτικά Κολέγια σε ρόλο Πανεπιστημίου": Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλάζουν τα πάντα στο καθεστώς αναγνώρισης των πτυχίων που αποκτούν όσοι φοιτούν σε Κολέγια - παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, που οδηγεί στην εξίσωση των πτυχίων των Κολεγιων με τα πανεπιστημιακά πτυχία".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Παρατράπεζα στη Θάσο".

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκτακτη Σύνοδος Σωτηρίας;": Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη φέρονται έτοιμοι να πραγματοποιήσουν οι ηγέτες των "27", την Παρασκευή, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο διπλωμάτη, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βγήκαν μαχαίρια στην ευρωένωση για το χρέος και την αρπαγή δημόσιου πλούτου": Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εντείνονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά, με το Γιούρογκρουπ να μεταθέτει για το Σεπτέμβρη, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Γκρεμίζονται οι βάσεις στις σχολές με ζήτηση": H εφημερίδα σημειώνει ότι "κατάρρευση των βάσεων ακόμη και στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι ιατρικές, οι νομικές, τα πολυτεχνικά τμήματα και τα παιδαγωγικά, δείχνουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η κυβέρνηση δεν πουλάει, χαρίζει!

* Espresso: Ποιοι έβαλαν στο μάτι τον βασιλιά της νυκτερινής Αθήνας. Βομβιστική Επίθεση σε μαγαζί του Βλάση Σταθοκωστόπουλου.

* City Press: "Σε πλήρη εξέλιξη το ευρωπαϊκό ντόμινο": Σύμφωνα με την εφημερίδα "έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, πιθανόν την Παρασκευή για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Στα ύψη τα spreads, σε πτώση τα χρηματιστήρια. Ιταλία-Ισπανία οι νέοι στόχοι των κερδοσκόπων".

* Metro "«Τεστ αντοχής» για την Ευρώπη": Η εφημερίδα τονίζει ότι "τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις, που δρομολογούν οι αγορές και τα κερδοσκοπικά funds, η ευρωζώνη προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής υπό τη διαφαινόμενη... διαρροή της κρίσης και στην Ιταλία".

Θεσσαλονίκη