Πρόταση με την οποία ευελπιστεί ότι θα δοθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα τραπεζοκαθίσματα σε όλη την πόλη, κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης …>>>

«Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών απάντησαν, ότι η πρόταση μπορεί να γίνει δεκτή, εφόσον θα υπάρξουν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στις αρχές αυτής. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μάτης θα ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και τη Διοικούσα Επιτροπή των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ελπίζω ότι θα γίνει εφικτό να βρεθεί μία λύση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ο Δήμος θα κερδίσει 75% επιπλέον από το δημόσιο χώρο που σήμερα καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα, τα καταστήματα θα απαλλαγούν από το 75% και ίσως το 100% των προστίμων που σήμερα αποτελούν θηλιά», δήλωσε ο κ.Μάτης.

Να σημειωθεί ότι το ανείσπρακτο ποσό από πρόστιμα φτάνει τα 80 εκ. και ο δήμος ευελπιστεί να εισπράξει τα 15.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, ο σκοπός για τον οποίο μπαίνουν τα πρόστιμα, για να τιμωρήσουν για την κατάληψη του δημοσίου χώρου και να αποθαρρύνουν την επανάληψη της παράβασης, δεν έχει αποδώσει. Έπίσης υποοστήριξε ότι αυτά τα πρόστιμα αποτελούν θηλιά στο λαιμό όλης τη αγοράς.

Ο κ. Μάτης πρότεινε μια διαδικασία συμφωνίας του δήμου με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τα εξής βήματα:

  1. Άμεσο πάγωμα όλων των προστίμων, για ένα χρόνο, σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτοβούλως μειώσουν στο 25% το σύνολο των  καθισμάτων που τους έχουν παραχωρηθεί νομίμως.
  2. Όσοι ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα καταθέσουν σχετική αίτηση και τα ονόματα των επιχειρήσεων και τα διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα θα αναρτηθούν στη σελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης στο διαδίκτυο.
  3. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα πιστοποιείται και με φωτογραφίες που θα κατατίθενται επωνύμως σε επιτροπή του Δημ. Συμβουλίου, που θα συσταθεί ad hoc.
  4. Σε ένα χρόνο από την έναρξη της συμφωνίας το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την μείωση κατά 50% των προστίμων σε όσα καταστήματα τηρήσουν τη συμφωνία.
  5. Η διαδικασία θα επαναληφθεί έναν ακόμη χρόνο, με τους ίδιους όρους και στο τέλος της περιόδου θα υπάρξει μια επιπλέον μείωση 50%. Δηλαδή σε δυο χρόνια, τα σημερινά πρόστιμα θα έχουν μειωθεί κατά 75%, για όσους έχουν μειώσει τα διαθέσιμα τραπεζοκαθίσματα κατά 75%.
  6. Στο τέλος του 2013 θα γίνει οριστική διαγραφή των προστίμων, σε όσους εξακολουθούν να τηρούν τη συμφωνία.

Πρότεινε επίσης, από 1/1/2012, η αίτηση για έκδοση άδειας για τραπεζοκαθίσματα να συνοδεύεται από την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, σε ύψος τριπλάσιο από το παράβολο, που απαιτείται για τον χώρο για τον οποίο υποβάλλεται το αίτημα. Στο τέλος της διετίας θα γίνεται εκκαθάριση των προστίμων και θα καταπίπτει το αντίστοιχο τμήμα της εγγυητικής επιστολής.