Μακεδονία και Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης έχουν, σήμερα, το ίδιο θέμα: Τα φέσια στη ΔΕΗ. Μόνον που οφείλω να πω ότι η ΑΥΡΙΑΝΗ Μακεδονίας - Θράκης έχει πιάσει πιο σωστά το θέμα. Η ιστορία δεν είναι πώς θα κυνηγήσει το κράτος, τους οφειλέτες, για να τους τα πάρει -για ακόμη μία φορά- αλλά το ότι αυτό που οι προηγούμενες γενιές είχαν για ντροπή, είναι πραγματικότητα: ...
"Δεν έχει να πληρώσει ούτε το φως", έλεγαν γι αυτόν που, κυρίως από δικούς του άσχημους χειρισμούς, είχε μείνει πανί με πανί... Κι ήταν ντροπή να μην έχεις να πληρώσεις "ούτε το φως"...
Η ντροπή της δεκαετίας του '60 και του '70 έγινε καθημερινότητα. Θυμάστε όλοι πώς γελούσαμε με τον Κωνσταντάρα και την Βλαχοπούλου, στη "Χαρτοπαίχτρα", όταν ο πρώτος διαπίστωνε ότι η δεύτερη είχε φάει όλα τα λεφτά στο πράσινο τραπέζι -και δεν είχε πληρώσει "ούτε το φως"! Και τώρα; Χιλιάδες συνέλληνες (που λένε και στο ΛΑ.Ο.Σ. κι έχουν οικειοποιηθεί και αυτόν τον όρο -τρομάρα τους) δεν έχουν να πληρώσουν το φως! Και πώς να έχουν, όταν τους πήραν τα πάντα... Και δεν είναι, αυτοί οι... μπαταχτσήδες του σήμερα, τίποτα τζογαδόροι, που τα φάγαν' στα κουμ καν, όπως η Βλαχοπούλου. Συνταξιούχοι είναι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι, που έμειναν από ρευστό, είτε επειδή το κράτος έβαλε χέρι στη σύνταξή τους, είτε επειδή οι τράπεζες των υπερκερδών κάνουν απαιτητούς τόκους υπερημερίας από τα δάνεια που είχαν πάρει, για την επιχείρησή τους.
Εκεί φθάσαμε.
Κατά τα λοιπά: Οι διαβουλεύσεις πολιτικών ηγετών και η προσπάθεια επίτευξης λύσης για το χρέος ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και η διαφωνία που προκαλεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η συνέχιση της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά:

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.: Ζητείται Ελπίς...

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρίσιμες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σήμερα": Η εφημερίδα γράφει ότι "κρίσιμη Σύνοδος των Ηγετών των Χωρών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως αναμένει «καλά αποτελέσματα» στη συνάντηση αυτή".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανταρσία 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά Ραγκούση": Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε... κίτρινο πανί για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί πλέον ο Υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης για το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των ταξί και με πρωταρχικό σημείο αιχμής την έλλειψη ενημέρωσης προς την Κ.Ο. του κόμματος για το τι μέλλει γενέσθαι".

* ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ: 423 εκ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ - Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα.

* ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ραγκούσης μόνος ψάχνει": Η εφημερίδα γράφει ότι "κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη, λέει σοφά ο λαός μας. Ο Γιάννης Ραγκούσης ίσως είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται αυτόν τον καιρό περισσότερο από κάθε άλλον αυτήν τη ρήση, μια και έφυγε από το χωριό όπου ήταν πρώτος και παρασύρθηκε από το μεθύσι του πράσινου ήλιου, για να φτάσει πλέον να γίνει τελευταίος στην κυβέρνηση και να ζει την απόλυτη μοναξιά, ύστερα από την εγκατάλειψή του από τον Γ. Παπανδρέου".

* ΕΘΝΟΣ: "Θρίλερ κορυφής μέχρι το παρά 5": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μέχρι το παρά 5' εξελίσσεται θρίλερ διαπραγματεύσεων για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι πεφωτισμένοι διαλύουν την Ε.Ε.": Σύμφωνα με την εφημερίδα "ενώ στην Ευρώπη αλληλοσφαζόμαστε και το ευρώ [EUR=X] κλυδωνίζεται, η Μεγάλη Σφραγίδα των ΗΠΑ, όπως βρίσκεται στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου, αποκαλύπτει το σατανικό σχέδιο του Διεθνούς Σιωνισμού για να εγκαθιδρύσει την Παγκόσμια Κυβέρνηση".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεμπροστιάζει το ΠΑΣΟΚ για τη Ζίμενς ο Αλογοσκούφης": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιστολή-«κόλαφο», με την οποία «ξεμπροστίαζει» το ΠΑΣΟΚ για τα τεχνάσματά του στην υπόθεση της Ζίμενς και την απόδοση ευθυνών σε παντελώς άσχετους με την υπόθεση πολιτικούς απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και στο σύνολο των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οι πράσινοι στο κόκκινο για τα κίτρινα": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κόντρα, που χθες το απόγευμα έφτασε στα άκρα, προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η στάση του Γ. Ραγκούση απέναντι στην απευλευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, αλλά και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πράσινο φως για επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων. Μέγα θρίλερ η συμμετοχή ιδιωτών στη λύση": Η εφημερίδα γράφει ότι "οι υπόγειες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων με τους οίκους αξιολόγησης για να ξεπεραστεί ο ύφαλος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Εναλλακτική διέξοδος ο φόρος στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την επαναγορά ομολόγων".

* ΕΣΤΙΑ: "Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα": Η εφημερίδα τονίζει ότι "το τί θα αποφασισθή κατά την κρίσιμη σημερινή σύνοδο δεν είναι ακόμη γνωστό. Ομως ό,τι και αν γίνη, ένα είναι βέβαιο. Οτι η λύσις του ελληνικού προβλήματος δεν επαφίεται αποκλειστικώς, όπως κακώς πιστεύεται, στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο. Προέχει η βούλησις των Αθηνών να εφαρμοσθή η πολιτική που θα μας απεμπλέξη από την κρίση. Αν συνεχισθούν οι ολέθριοι κυβερνητικοί χειρισμοί, η πτώχευσις θα καταστή αναπόφευκτη".

* Η ΑΥΓΗ: "Δεν πάει μακριά αυτή η Ευρώπη": Σύμφωνα με την εφημερίδα "από μηχανής θεός θα πρέπει να εμφανιστεί σήμερα, προκειμένου η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής να έχει ευτυχή κατάληξη για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος και των κινδύνων για το ευρώ, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν διαφαινόταν ουσιαστική λύση. Τέτοιος θεός, όμως, υπήρχε μόνο στις αρχές τραγωδίες...".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στο έλεος του γερμανικού εγωισμού": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στην ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό έκτακτης ανάγκης, ενώ οι διαφωνίες που παραμένουν στο εσωτερικό της, οδήγησαν σε αναβολή της χθεσινής διαβούλευσης των εμπειρογνωμόνων για την οριστικοποίηση της πρότασης για την ελληνική διάσωση".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαραθώνιος συνομιλιών και αγωνία στην Ευρώπη": Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μαραθώνιος διαβουλεύσεων, μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, εξελισσόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους".

* Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Στο σταυροδρόμι των Βρυξελλών": Η εφημερίδα γράφει ότι "την ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών διεξάγουν πολιτικοί ηγέτες ανά τον πλανήτη καθιστώντας σαφές το μέγεθος του διακυβεύματος".

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "«Τειρεσίας» για οφειλές στη ΔΕΗ". - Εκτοξεύτηκαν στα 420 εκ. ευρώ οι οφειλές

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Κίνδυνος για «ντόμινο»: Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα τραπεζικά τους συστήματα".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ισχυρή πάλη και αντεπίθεση για την προστασία του λαού": Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ελπίδα και προοπτική για το λαό αποτελεί μόνο η πάλη μαζί με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία που θα καταργήσει το χρέος, αποδεσμεύοντας την Ελλάδα από τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, για να καρπώνεται ο λαός τον πλούτο που παράγει".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Ελλάς-Γαλλία... Γερμανία": Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προσδοκίες για την επίτευξη λύσης-ανάσας για την Ελλάδα και την ευρωζώνη δημιούργησε πρόταση του γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί που συζητήθηκε χθες το βράδυ σε δείπνο με την Α. Μέρκελ".

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μακροβούτι χωρίς τέλος": Η εφημερίδα γράφει ότι "ανίκανοι οι ευρωπαίοι να εγκαταλείψουν τον βυθό της κρίσης. Ισορροπία τρόμου για την κυβέρνηση η σημερινή Σύνοδος Κορυφής. Ο σκληρός οικονομικός πόλεμος απειλεί με καταστροφή την ευρωζώνη".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρνούνται τη Διαμαντοπούλου και τις μεταρρυθμίσεις καθηγητές και φοιτητές.

* City Press: "Ημιτελής συμφωνία για το ελληνικό χρέος": Σύμφωνα με την εφημερίδα η προσέγγιση Βερολίνου-Παρισιού δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Προβλέπει παράταση της αστάθειες μέχρι το φθινόπωρο".

* Metro "«Ευρω-θρίλερ» για γερά νεύρα": Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δραματικές διαβουλεύσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, παρουσία του Τρισέ, ως τις πρώτες πρωινές ώρες για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει σήμερα τετ-α-τετ με τον Γ. Παπανδρέου. Παγκόσμιες οι συνέπειες αν δεν βρεθεί λύση, λέει ο Μπαρόζο".
Δ.Ι.Ασ.