Εντείνει τους ελέγχους το Λιμενικό στις παραλίες και γενικότερα στους τομείς αρμοδιότητας του, με σκοπό την προστασία των τουριστών από άγρα πελατών, ελεύθερη κατασκήνωση και στα τουριστικά σκάφη.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση «Είναι απαράδεκτο, παρουσία αστυνομικών οργάνων, ιδιοκτήτες ή υπαλληλικό προσωπικό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαφόρων μεταφορικών μέσων (ταξί, πλοίων κ.λπ.), να παροτρύνουν και να παρενοχλούν τους περιηγητές που καταφθάνουν σε μια περιοχή, προκειμένου αυτοί να δεχθούν ταξιδιωτική, μεταφορική ή άλλη υπηρεσία εστίασης, διαμονής ή ψυχαγωγίας» και επισημαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι στους τουριστικούς προορισμούς.
Για τις περιπτώσεις ελεύθερης κατασκήνωσης τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων πλησίον αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών και γενικά κοινόχρηστων χώρων, προσβάλλει και υποβαθμίζει το περιβάλλον και αλλοιώνει το φυσικό κάλλος των περιοχών, εγκυμονώντας κινδύνους πυρκαγιών και δημόσιας υγείας. Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση».
Για τον έλεγχο των τουριστικών σκαφών αναφέρεται: «Η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού στη χώρα, επιβάλλει την επίδειξη εκ μέρους όλων, του απαιτούμενου σεβασμού, μεταξύ των άλλων και προς τους τουρίστες που διακινούνται με τα κάθε είδους τουριστικά σκάφη (επαγγελματικά - ερασιτεχνικά) στις ελληνικές θάλασσες. Ιδιαίτερα επισημαίνεται, ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις διαδικασίες κατάπλου, απόπλου και ελέγχου των σκαφών και των επιβαινόντων σε αυτά, πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολές και με την απαιτούμενη ευγένεια και διακριτικότητα».