karaoglou_1Tου Θεόδωρου Καράογλου*

Η ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα, όσο και με την κρίση των αξιών. Το ευρύτερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας πολίτης, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και κλυδωνίζει τη δημοκρατία. >>>

Την ώρα που αμφισβητείται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η πολιτική και οι πολιτικοί που την υπηρετούν, ως εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος και του λαού, οφείλουμε να επιδείξουμε την πρέπουσα σοβαρότητα και να αποδείξουμε στην πράξη ότι πιστεύουμε και προασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ισονομία και την ισότητα, θέτοντας τις βάσεις και προχωρώντας στη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι υπόθεση εθνικής ευθύνης και θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε ουσιαστικά να βγούμε από την κρίση των θεσμών και των προσώπων και να προστατεύσουμε το βουλευτικό αξίωμα, το νομοθετικό και εκτελεστικό έργο.

Ήρθε η στιγμή που οφείλουμε όλοι ως πρεσβευτές του πολιτικού συστήματος της χώρας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουμε σε πραγματικές τομές. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προλάβουμε και τώρα οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων, που θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

Δεν αρκεί να διασκεδάσουμε απλά τις εντυπώσεις με βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες. Ζητούμενο σήμερα αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και η αξιοπιστία των εκπροσώπων του λαού. Η παρούσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, επιτάσσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Υπό τον φόβο ότι η μη αναθεώρηση του Συντάγματος θα οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο παθητικής στάσης, σε μία εποχή πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και καταδίκης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, οφείλουμε να δημιουργήσουμε άμεσα και έγκαιρα τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε στην πράξη στην αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας. Τη δύσκολη χρονική συγκυρία που βιώνουμε, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδράνεια, καθυστερήσεις και εφησυχασμό! Το ξεκίνημα μιας ΝΕΑΣ  ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ στη χώρα μας, είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Στα πλαίσια αυτά και θέλοντας να συμβάλλω στο ξεκίνημα αυτής της νέας μεταπολίτευσης, που έχει ανάγκη ο τόπος, καταθέτω τις προτάσεις μου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

  1. Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή
  2. Σαφής διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσία
  3. Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200
  4. Εκλογή όλων των βουλευτών από μικρές εκλογικές περιφέρειες (έως 5 έδρες)
  5. Κατάργηση της λίστας Επικρατείας
  6. Σταθερή 4ετής κοινοβουλευτική θητεία
  7. Κατάργηση του νόμου “περί ευθύνης των υπουργών”
  8. Κατάργηση της βουλευτική ασυλίας
  9. Όριο θητείας για όλους τους αιρετούς
  10. Εξεταστικές επιτροπές στελεχωμένες από δικαστές
  11. Ουσιαστικός έλεγχος του “πόθεν έσχες”
  12. 25μελής Εξωκοινοβουλευτική Κυβέρνηση
  13. Ανεξαρτησία της ψήφου του Βουλευτή
  14. Αναθεώρηση του άρθρου 16 Συντάγματος για την παιδεία
  15. Υπερκομματικοί μόνιμοι υφυπουργοί σε καίρια υπουργεία

(Εκτενής ανάλυση των παραπάνω 15 σημείων βρίσκεται στο www.karaoglou.gr )

Τα γεγονότα πλέον μιλούν από μόνα τους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδρομή που φθάνει στο τέλος της, ο δρόμος όμως δεν είναι ούτε μονόδρομος, ούτε αδιέξοδος. Οι επιλογές βρίσκονται μπροστά μας, αρκεί να έχουμε το θάρρος να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Η λύση του ημίμετρου δεν είναι επαρκής για την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία του τόπου, σήμερα χρειάζεται να προχωρήσουμε σε τομές. Η ανάταξη του πολιτικού συστήματος μπορεί να ξεκινήσει μόνο από το εσωτερικό του, αρχής γενομένης με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος αποτελεί το ζητούμενο. Ωστόσο, η βούληση από μόνη της είναι αδύναμη χωρίς τις απαιτούμενες πράξεις. Η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διασφάλιση των στέρεων δομών που απαιτεί το πολιτικό και κοινωνικό σύνολο για την αυριανή ημέρα. 

 


* O Θ. Καράογλου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Περ. Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης