Gruevski_1Σε συμφωνία για το «μοίρασμα» των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου, κατέληξαν το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. …>>>

 

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του DUI, Αμπντουλατσίμ Αντέμι, το κόμμα αυτό στη νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα υπουργεία Άμυνας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το DUI θα έχει στη νέα κυβέρνηση και δύο αντιπροέδρους, αρμόδιους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Αντέμι, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχίζονται και επικεντρώνονται στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος και στην κατανομή των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.

Από τις δηλώσεις του κ. Αντέμι προκύπτει ότι το VMRO-DPMNE θα διατηρήσει τα σημαντικά υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών, ενώ πρωθυπουργός θα είναι και πάλι, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες ότι δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο κ. Μιλόσοσκι επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απόφαση του αυτή, η οποία προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων σε πολιτικούς κύκλους στην ΠΓΔΜ.

Από τις τάξεις του VMRO-DPMNE εξελέγη και ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα την περασμένη εβδομάδα.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE, το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI, το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές. Τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι συμμετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), η οποία εξέλεξε 42 βουλευτές. Το κόμμα αυτό πραγματοποιεί σήμερα στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) το εκλογοαπολογιστικό του συνέδριο, ενώ αναμένεται η επανεκλογή του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην ηγεσία του κόμματος.


από το ΑΠΕ-ΜΠΕ