metalleia_xalkidikis_01Με … συναυλία αντιδρούν, αυτήν την ώρα, στην παραλία της Ιερισσού, τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής, στη δημιουργία μεταλλευτικής μονάδας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, ύστερα από την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου. >>>

 

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να παραστούν, ώστε να δοθεί «ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια καταστροφής της Χαλκιδικής», χαρακτήρισαν μάλιστα τη μεταλλευτική μονάδα ως «λαθραία και καταστροφική χρυσοθηρία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε σήμερα την «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων», του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, ανακοίνωσε πως για την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής, καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμη ότι το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα περίπου 1.800 εργαζόμενους. Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων, όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός, καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.