Μπροστά στον κίνδυνο να επιστραφούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν δοθεί για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, η κυβέρνηση επιστράτευσε έναν συγκοινωνιολόγο (αν και εκτός κυβέρνησης, πλέον) να αρχίσει τις επαφές για να επανέλθει το θέμα της σύνδεσης μέσω ΟΣΕ των δύο πόλεων: Τον Σπύρο Βούγια. >>>

 

Η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, η οποία έχει διακοπεί από πέρσι, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Σπύρου Βούγια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέρα από τον κ. Βούγια, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ‘’Ενεργοί Πολίτες- Οικολογία στην Πράξη’’, κ. Χρήστος Μάτης, ο Διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρτσιώτης και η κ. Άννα Σπύρτου από την Κίνηση Φίλων Τραίνου Φλώρινας. Όπως μπορεί να καταλάβει κι ο πιο ανίδεος, στη σύσκεψη δεν πήρε μέρος ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από αυτούς που θα μπορούσαν να αποφασίσουν για το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης…

Στη συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ένα αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας στη βάση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή για: οικολογικό, χιονοδρομικό και ιστορικό τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το εγχείρημα προωθώντας τις εκδρομές των ΚΑΠΗ με το σιδηρόδρομο προς τις περιοχές της Φλώρινας, Πρεσπών, Αμυνταίου, Νυμφαίου κα. Στην ίδια κατεύθυνση η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα με τις τιμολογιακές προτάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα γραφεία όλων των σχολικών διευθύνσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για τις οργανωμένες μαθητικές εκδρομές σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Βούγιας «στόχος είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Φλώρινας να λειτουργήσει ξανά από το φθινόπωρο, εξυπηρετώντας πάντοτε τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, τις πολυάριθμες μετακινήσεις των φοιτητών αλλά και αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής». 

Να σημειωθεί ότι, μόλις χθες, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακού συμβούλου Κ. Μακεδονίας, Μ. Τρεμόπουλου, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητηθούν πίσω τα κονδύλια που δόθηκαν για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής, αφού καταργήθηκε το δρομολόγιο.

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Φλώρινας στη Θεσσαλονίκη, η οποία, τελικά, δεν είχε αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε το “κόψιμο” του δρομολογίου.