Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και τα περίχωρά του, καθώς και στο νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς σήμερα τα ξημερώματα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν ...
τουλάχιστον 87 άτομα στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους 17, και οι τραυματίες τους 14.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει μία σύλληψη. Ο Νορβηγός ο οποίος συνελήφθη μετά τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Οσλο και τα περίχωρά του είναι 32 ετών και σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η αστυνομία ωστόσο αρνείται να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο «υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.

Σύμφωνα με τους New York Times, μια τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία «Βοηθοί της Παγκόσμιας Τζιχάντ» έστειλαν ανακοίνωση, κατά την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Μάλιστα, στην επιστολή τους γράφουν πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί την αρχή της αντίδρασης κατά του νορβηγικού Τύπου που δημοσίευαν κοροϊδευτικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, καθώς και της παρουσίας νορβηγικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της επιστολής.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νοργηβία βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση αυτή. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε απήγγειλε κατηγορίες κατά μουσουλμάνου κληρικού ιρακινής καταγωγής που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επιθυμούσε να εικάσει τα κίνητρα του δράστη της χθεσινής διπλής δολοφονικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, κυρίως νεαροί.
"Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν θα έλεγα ότι στη Νορβηγία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αλλά υπήρξαν τέτοιες οργανώσεις, τις έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν και η αστυνομία μας γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις," είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.