Ως άτομο με ακροδεξιές εθνικιστικές θέσεις και μίσος απέναντι στο Ισλάμ περιγράφεται ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που "έσπειρε" το θάνατο στη Νορβηγία. Είχε υπηρετήσει στο νορβηγικό στρατό σε τακτική θητεία και δεν είχε λάβει ειδική εκπαίδευση. Eργαζόταν σε ...
βιομηχανία καλλιέργειας λαχανικών, γεγονός που σημαίνει ότι είχε πρόσβαση σε χημικά και λιπάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού.
"Ένα άτομο με πίστη είναι ίσο σε δύναμη με 100.000 που έχουν μόνο ενδιαφέροντα", έχει γράψει μεταξύ άλλων ο δράστης στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, που μπλοκαρίστηκε μετά τις επιθέσεις, ο Μπρέιβικ έχει χόμπι το κυνήγι, τα βιντεοπαιχνίδια World of Warcraft, Modern Warfare 2 και ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η πολιτική και το χρηματιστήριο.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του 32χρονου, ο οποίος λέει ότι ο Μπρέιβικ έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και ήταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.
Μετά από έρευνες της αστυνομίας τη νύχτα στο σπίτι του και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RNK βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα οπλοπολυβόλο και ένα πιστόλι τύπου Glock.
H αστυνομία πιστεύει ότι ο 32χρονος Νορβηγός συνδέεται τόσο με τις εκρήξεις στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο του Όσλο, όσο και με την αιματοχυσία στο ετήσιο συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Utoya.
___________________________________________________________________________