Για "αδιαφανείς διαδικασίες" με τις οποίες "προσπαθεί να περάσει τροπολογία στο ενεργειακό νομοσχέδιο προκειμένου να ανατρέψει τη δασική νομοθεσία και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα που ετοιμάζονται να μετατρέψουν δασικές εκτάσεις σε χωματερές αποβλήτων από εξορυκτική δραστηριότητα" κατηγορούν την κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για το άρθρο 181 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  «Περί Λειτουργίας Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας στη Βουλή κι αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες.
Με σημερινή της επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται και στο σύνολο των βουλευτών, η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων ζητά την άμεση ανάκλησή του συγκεκριμένου άρθρου. Οι Οικολόγοι το θεωρούν "φωτογραφικό" υπέρ της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.", κι επικίνδυνο για το περιβάλλον, τους υδατικούς πόρους και τη δημόσια υγεία, και αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δάση και τη διαχείριση μεταλλουργικών αποβλήτων, αλλά και στα άρθρα 85 και 88 του Κανονισμού της Βουλής, που θεσπίστηκαν για να αποτρέψουν την εκ του πλαγίου και αδιαφανή ψήφιση διατάξεων.
"Η περίπτωση του συγκεκριμένου άρθρου παρουσιάζει αναλογίες με τη χαριστική "τροπολογία Πάχτα" υπέρ του Ομίλου Στέγγου και του «Πόρτο Καρράς» που οδήγησε, με απόφαση του σημερινού πρωθυπουργού, στον αποκλεισμό όσων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που την είχαν υπογράψει από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2004", αναφέρουν, χαρακτηριστικά, στην επιστολή τους.
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το νομοσχέδιο αναρτήθηκε το Μάιο στη δημόσια διαβούλευση με 156 άρθρα, αλλά κατατέθηκε στην Βουλή με 42 επιπλέον άρθρα, που δεν είχαν τεθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης.
Με βάση όλους αυτούς τους λόγους οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει για την άμεση ανάκλησή της από τις προς ψήφιση διατάξεις, αλλά και να διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες αυτή προστέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
«Πριν εφτά χρόνια, ο σημερινός πρωθυπουργός, έχοντας μόλις αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διακήρυξε μηδενική ανοχή στην διαπλοκή με αφορμή την "τροπολογία Πάχτα" και διέγραψε από τις λίστες υποψηφίων δέκα βουλευτές του κόμματος του. Σήμερα, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει για την περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς και πάλι γίνεται απόπειρα να εξαιρεθεί από την περιβαλλοντική νομοθεσία που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ελάχιστα έχουν αλλάξει και ως προς την λειτουργία του κοινοβουλίου και τον ρόλο των φωτογραφικών τροπολογιών, που εξυπηρετούν επενδυτικά συμφέροντα, ενώ το παζλ της ιστορικής ειρωνείας συμπληρώνουν οι ίδιοι υπέρμαχοι της επένδυσης με κάθε τίμημα», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου.