DECEVO_080711 09 DIETHNESΤο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος υποδέχτηκε την ομάδα των Γάλλων φοιτητών, που περιοδεύουν στην Ευρώπη οδηγώντας τα θρυλικά αυτοκίνητα Ντε Σε Βω.  Από τις 30 Ιουνίου 2011 σπουδαστές από εννέα οικονομικές και πολυτεχνικές Σχολές της Γαλλίας διασχίζουν τους δρόμους της Ευρώπης οδηγώντας τα πολύχρωμα 2CV τους, με τελικό προορισμό της Οδησσό της Ουκρανίας. >>>

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού που θα διαρκέσει ένα μήνα, 40 σπουδαστές θα οργώσουν τους δρόμους της Ευρώπης στο τιμόνι των θρυλικών 2CV. Μέσα από μια διαδρομή 7000 χιλιομέτρων θα διασχίσουν 12 χώρες και θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις επάνω σε θέματα τοπικού κοινωνικού προβληματισμού τα οποία έπειτα θα αναπτύξουν  στη συνάντηση που θα ακολουθήσει με Ευρωπαίο παράγοντα.

DECEVO_080711 08 DIETHNES

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε η μοναδική τους στάση στην Ελλάδα και σ’ αυτή το Διεθνές Πανεπιστήμιο τους υποδέχτηκε διοργανώνοντας ταυτόχρονα μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Οι προοπτικές της νέας γενιάς».

DECEVO_080711 01 DIETHNESΤη συζήτηση συντόνισαν και κατέθεσαν την άποψή τους:

  • Χρήστος Γκρος: Ακαδημαϊκός βοηθός, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
  • Απόστολος Κρητικός: Συντονιστής Open Coffee
  • Δέσποινα Συρρή: Navarino Network
  • Διονύσης Χατζής: Φοιτητής Οικονομίας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος
  • Victor Loizillon: Εκπρόσωπος Γάλλων φοιτητών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κρίση κατέληξε σε κοινά συμπεράσματα Γάλλων και Ελλήνων φοιτητών. Σημείο ταύτισης απόψεων υπήρξε η ανάγκη για καινοτομία στο πανεπιστημιακό χώρο αλλά και στην επιχειρηματικότητα των νέων. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη της δημιουργίας ακόμη στενότερων σχέσεων μεταξύ λαών και πολιτισμών, κάτι το οποίο θα οδηγήσει και στην ομαλότερη έξοδο από την οικονομική κρίση. Στους φοιτητές διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό με πληροφορίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο αλλά και τον τελικό προορισμό τους, την ιστορική πόλη της Οδησσού.

DECEVO_080711 05 DIETHNES

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος. Επίσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλειος Γούναρης και Έλληνες φοιτητές.


οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το www.photoreportage.gr