dimotiko_symboylio_01Έξι μήνες πριν το 2012 και ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι εκδηλώσεις να οργανώσει για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον Τουρκικό ζυγό. Ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χθες βράδυ, …>>>

μίλησε με γενικότητες, πότε λέγοντας ότι “η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει αναγνωρίσιμη”, πότε μιλώντας για κοινή εκδήλωση με τους εξ ανατολών γείτονες και πότε για τον προσκυνηματικό τουρισμό!

Πάντα χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ο κ. Μπουτάρης είπε πως «κεντρικός άξονας της προσπάθειας θα είναι να κάνουμε αναγνωρίσιμη την πόλη», πρότεινε να αξιοποιηθούν οι αδελφοποιήσεις της Θεσσαλονίκης και να… προβληθεί η ιστορία της: πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική.

Σε κάποια στιγμή, προχώρησε τη σκέψη του πολύ παραπάνω: «Να διοργανώσουμε και μια εκδήλωση με την Τουρκία για το 2012. Το θέμα θα το βρούμε εύκολα. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να περάσουμε ένα μήνυμα για τη νέα Θεσσαλονίκη, μια Θεσσαλονίκη με διπλή έννοια, εκείνη της διεκδίκησης της πρωτεύουσας νεολαίας και εκείνη της διασύνδεσης με τον κόσμο», είπε.

Σίγουρη, πάντως, πρέπει να θεωρείται η εκδήλωση για τον Ιωακείμ τον Γ’, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και δύο φορές Πατριάρχη –ο κ. Μπουτάρης έχει δεσμευτεί γι αυτό στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπουτάρης, η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου θα είναι το εργαλείο που θα αναλάβει τη διαχείριση τής όλης προσπάθειας και το συντονισμό των διάφορων φορέων, που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να οργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις. Θα συσταθεί και μια τιμητική επιτροπή που θα απαρτίζεται από φορείς της πόλης και θα δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.