Σε αγορά-μαμούθ, της τάξης του 1 τρισ. ευρώ παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα έχει εξελιχθεί μέχρι το 2017-2018 ο κλάδος της νανοτεχνολογίας. Εντός του ιδίου χρονικού ορίζοντα, το μέγεθος της αγοράς των νέων οργανικών υλικών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30-40 δισ. και των φωτοβολταϊκών νέας γενιάς τα 10 δισ. Εξάλλου, μέχρι το 2025, η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών και υλικών θα... κοντράρεται, πλέον, ευθέως με εκείνη των συμβατικών προϊόντων του είδους, προσεγγίζοντας τα 250-300 δισ. ευρώ! >>>
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι διευθυντές των Εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και του γαλλικού Πανεπιστημίου του Μπορντό, καθηγητές Στέργιος Λογοθετίδης και Γεώργιος Χατζηϊωάννου αντίστοιχα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Nanotechnology 2011. 

Οι νανοτεχνολογίες μπορεί να βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, αλλά διεισδύουν σε όλους τους τομείς. Και παρότι θα αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία ανάκαμψης για την Ελλάδα, η ανάπτυξή τους στη χώρα μας -με εξαίρεση μεμονωμένα φωτεινά παραδείγματα- "σκοντάφτει", σύμφωνα με τους καθηγητές, στην έλλειψη ρευστότητας, το ακατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, την ανεπαρκή σύνδεση έρευνας-παραγωγής και τις καθυστερήσεις στη δημιουργία σημαντικών υποδομών, όπως η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. 

Έτσι, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της εταιρίας Compucon και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, οι Έλληνες ερευνητές βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού είναι αναγκασμένοι είτε να εξάγουν την τεχνολογία και τεχνογνωσία που αναπτύσσουν, ώστε να παραχθεί στο εξωτερικό είτε να την κρατήσουν αδρανή για εθνικούς λόγους, μέχρι αυτή να απαξιωθεί, εν αναμονή (μάταια συνήθως) της δημιουργίας ενός ελληνικού εργοστασίου... 

"Κινδυνεύουμε όλη την αξιόλογη τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (σ.σ. εύκαμπτα φωτοβολταϊκά που εκτυπώνονται, "έξυπνα" υφάσματα κτλ), να μας την πάρουν στο εξωτερικό και αν την κρατήσουμε εδώ, να απαξιωθεί", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και οι επιχειρηματίες ήρθε ο καιρός να επενδύσουν στον κλάδο. "Ανακλαστικά έχουν, τούς λείπει το ερέθισμα", σημείωσε.

Κι αυτό, τη στιγμή που άλλες χώρες τρέχουν. Όπως σημείωσε ο κ.Χατζηϊωάννου, η μικρομεσαία -για τα γαλλικά δεδομένα- εταιρία "Armor" αναμένεται σε δύο χρόνια να "λανσάρει" στην αγορά... κουρτίνες, που από την εξωτερική τους πλευρά θα απορροφούν το φως μέσω εύκαμπτων φωτοβολταϊκών και από την εσωτερική τους θα παράγουν φως, καταργώντας τα συμβατικά φωτιστικά. 

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, στην οποία η εταιρία θα εισφέρει με 6,8 εκατ. και για την οποία αξιοποιήθηκε η υποδομή ενός παλιού εργοστασίου παραγωγής... καρμπόν! Ως σκέψη, η δημιουργία του εργοστασίου ξεκίνησε μόλις το 2009...

Την ίδια στιγμή, στα "σκαριά" βρίσκονται εφαρμογές όπως οι ειδικοί νανοαισθητήρες, που όταν χρησιμοποιούνται σε έναν ασθενή, θα επιτρέπουν στον γιατρό του να γνωρίζει πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το χορηγούμενο φάρμακο, ενώ κοντινό μέλλον είναι πια η εποχή, κατά την οποία οι τέντες των σπιτιών και τα καλύμματα των θερμοκηπίων θα παράγουν ενέργεια για το νοικοκυριό και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντίστοιχα (και πάλι μέσω εύκαμπτων φωτοβολταϊκών). 

"Η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων μπορεί να μην υπάρχει ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά θα υπάρξει όταν το προϊόν θα είναι παρόν", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηϊωάννου και πρόσθεσε ότι οι παράμετροι για τη βελτίωση των οποίων δουλεύουν εργωδώς οι επιστήμονες του κλάδου είναι ο χρόνος ζωής των υλικών, το κόστος τους (προς το παρόν υψηλό) και η ανακύκλωσή τους.

"Οι νανοτεχνολογίες αποτελούν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί είναι ένα νέο πεδίο επιστήμης και εμπορικών εφαρμογών, που τώρα ξεκινάει παγκοσμίως. Τα ελληνικά εργαστήρια και πανεπιστήμια έχουν σήμερα την ίδια επιστημονική γνώση για τις εξελίξεις, με τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Αυτό που λείπει είναι ο δρόμος προς τη βιομηχανία", σημείωσε ο κ.Θωμαΐδης και πρόσθεσε ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής έρευνας από ιδιώτες, όπως γίνεται σε τόσες χώρες του εξωτερικού, αλλά κάτι τέτοιο δεν προχωρά, γιατί θεωρείται casus belli (αιτία πολέμου) για την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων. 

Από την πλευρά του, ο κ.Λογοθετίδης επισήμανε: "Κανένα ΑΕΙ και ερευνητικό κέντρο δεν γνωρίζει σήμερα πώς θα πάει την τεχνογνωσία του στην αγορά" και υπογράμμισε το έλλειμμα που δημιουργείται όταν καίριες υποδομές, όπως η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσε να στεγάσει και να στηρίξει επενδύσεις νανοτεχνολογίας, μετρούν ήδη πέντε χρόνια αναμονής, μόνο για να βρεθεί η γη που θα τα φιλοξενήσει.

Πιο μαζική μορφή θα λάβει η συνεργασία της Helexpo με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πάρις Μαυρίδης, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι, συνεχίζοντας την προσπάθειά της για την προβολή της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας, η Helexpo έχει προγραμματίσει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα για την 67η ΔΕΘ ένα "πακέτο" εκδηλώσεων προσανατολισμένων στην ευρεσιτεχνία και το βιομηχανικό σχέδιο._