theodorakis_boutaris_01Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημοφιλούς μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Ο τελευταίος αρνήθηκε – σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη- να του δώσει την πλατεία Αριστοτέλους για εκδήλωση της “Σπίθας”. >>>

 

“Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί, που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση”, εξιστορεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Και προσθέτει: “Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία”.

Σύμφωνα με τον δημοφιλή μουσικοσυνθέτη, δεύτερος ακολούθησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος “με … δελτίο τύπου και όχι με απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές, όπως θα ήταν φυσικό, αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον … ξεγέλασαν «ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης» και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει”.

Και σα να μην έφθανε αυτό, “τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στην Θεσσαλονίκη”.

Ο κ. Θεοδωράκης θυμάται ότι “επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στην Θεσσαλονίκη, γνώριζα το Κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα, όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου. Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε εκείνες τις εποχές, που η Εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄κατηγορίας”.

Ο συνθέτης των μουσικών έργων που συγκίνησαν τον κόσμο ολόκληρο, που έσπασε τα στενά όρια της Ελλάδας και δόξασε τη χώρα μας παγκόσμια, επιμένει: “Η πλατεία Αριστοτέλους” λέει “υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι. Έτσι, στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα «καταλάβω» μόνος μου το δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει, όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας”.

Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης. Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις  που απευθύνονται σε παιδιά.

Ειδικότερα, αναφορικά με το αίτημα που, εκπρόσωπος της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα», κατέθεσε στο Δήμο Θεσσαλονίκης χθες (Δευτέρα 6 Ιουνίου) για παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιπρότεινε την παραχώρηση της πλατείας Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου) ή του χώρου στη Ν. Παραλία πέριξ του αγάλματος του Κ. Καραμανλή.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα «απαγόρευσης» της εκδήλωσης της «Σπίθας» ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης. Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης”.

Όσον αφορά τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλο, που αρχικά είχε συμφωνήσει να προλογίσει τον Μίκη Θεοδωράκη, δήλωσε: «Επειδή βρέθηκα, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις, προ τετελεσμένων γεγονότων τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο της εκδήλωσης, είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να αποσύρω τη συμμετοχή μου από αυτή».