Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. >>>

Με μαρκαδόρο σχεδίασαν σβάστικες ενώ διέγραψαν την ιστορία που υπάρχει στο μάρμαρο του μνημείου για τον αριθμό των θυμάτων.

Η βεβήλωση του μνημείου έγινε λίγες ημέρες πριν την εκδήλωση τιμής για τους επιζήσαντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 30 μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης και ενός της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας, που επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας, τους οποίους ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τιμήσει για πρώτη φορά με την ανώτατη τιμητική διάκριση της πόλης, που προβλέπεται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Καταδικάζει ο δήμος

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες ενέργειες βανδαλισμού του Μνημείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα (Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011). Τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπηρετούν ούτε τις αρχές της Δημοκρατίας ούτε την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών ούτε όμως και το συμφέρον της πόλης.

"Τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπηρετούν ούτε τις αρχές της Δημοκρατίας ούτε την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών ούτε όμως και το συμφέρον της πόλης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται:

"Η Θεσσαλονίκη, κοιτίδα της μεγαλύτερης και πιο δραστήριας ανά την Ευρώπη Εβραϊκής κοινότητας, μέχρι τα τραγικά συμβάντα της Γερμανικής Κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του Ολοκαυτώματος που είχε σαν συνέπεια να χαθούν 50.000 Εβραίοι Θεσσαλονικείς στα κρεματόρια, οφείλει τιμή και σεβασμό στα χαμένα τέκνα της, που συνεισέφεραν, όπως και κάθε άλλος πολίτης, στη ζωή της πόλης σε όλα τα επίπεδα".

Δήλωση καταδίκης του συμβάντος έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης:

«Οι Θεσσαλονικείς, στην συντριπτική πλειονότητά τους, καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές, και δεν υποκύπτουν σε ατυχείς προσπάθειες να δυναμιτιστεί η κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είναι ο άυλος πλούτος της και το ανεκμετάλλευτο κεφάλαιό της, που, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, με σεβασμό και εκτίμηση, θα προσφέρει στην πόλη διέξοδο προς την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έσπευσε άμεσα να αποκαταστήσει το Μνημείο στην αρχική του κατάσταση, φροντίζοντας για τον καθαρισμό του. Σημειώνεται, πως την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 και ώρα έξι το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής για τους επιζήσαντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τιμώντας για πρώτη φορά με την ανώτατη τιμητική διάκριση της πόλης τριάντα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας και ένα της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας που επέζησαν της θηριωδίας.